08 Юли 2024понеделник04:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БЪЛГАРИТЕ ОТНОВО ВРЕДЯТ НА РУСИЯ В ПОЛЗА НА САЩ

Ако се наблюдава от Москва, българското правителство сега е възможно най-отвратителното и подлото

/ брой: 205

visibility 588

Дмитрий Бавирин,
Взгляд

Правителството на България се върна към любимия си начин на вредителство - борбата с руските газови проекти. Удвоявайки таксите за пренос на синьото гориво от Руската федерация през своята територия, София се опитва да направи доставките му за Унгария и Сърбия нерентабилни. И всичко това заради САЩ.
"Първо, това е някакво наказание на Русия за войната в Украйна, а интересното е, че инициатор на този ход е не Европейската комисия, а България. И, второ, това е един вид осигуряване на предимство за втечнения природен газ и абсолютно политическа дискриминационна мярка."
С такива думи шефът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович характеризира неочакваното решение на българското правителство: за преноса на руския газ през територията на страната да взима транзитна такса, равна на 20 процента от базовата цена, а не както досега - 10 процента, което е общоприетата сделка в подобни случаи.
Задачата, която беше обявена официално, е да се намали рентабилността на доставките през България за "Газпром". Тоест не дори да се попълни българският бюджет, а просто да се навреди на Русия. Това заяви министърът на финансите на България Асен Василев. Такива са неговите приоритети.
На първо място обаче пострадали се почувстваха не руснаците, а сърбите и унгарците, защото през българската територия руското гориво отива именно при тях.
"Имаме проблеми", заяви сръбският президент Александър Вучич. Унгарските представители бяха по-резки и многословни, обещавайки да призоват българите към отговорност.
Както бе отбелязано по-горе, това е българска самоинициатива. Благодарение на лобизма на Унгария, както и на Германия, Австрия и редица други страни от ЕС, зависими от доставките от Русия, Европейската комисия не въведе санкции срещу руския тръбопроводен газ. Българското правителство самостоятелно ги въведе, отказвайки да плаща за газа в рубли, в съответствие с изискването на Владимир Путин.
Преходът към задморски втечнен газ и прекупуване на излишъците от ЕС (добре известна схема в Украйна) очаквано се отрази на българските потребители - с увеличение на разходите. Сега българите искат същата глупост да повторят след тях сърбите и унгарците.
Ако на някого му се стори, че станалото е твърде много за православния славянски народ - да слага прът в колелата на други православни славянски народи, това е илюзия. С Русия българите стигнаха почти до пълен разрив на отношенията, със сърбите отношенията им са традиционно трудни - без любов.
При разделянето на османското наследство в началото на XX век България се скара с всичките си съседи, нападна сръбска Македония, която смяташе за своя, позорно загуби така наречената Втора балканска война буквално за месец и се поклони на германците (два пъти).
Но и през XIX век българите и сърбите се конкурираха помежду си и страшно се ревнуваха за ролята на главно протеже на императорския Петербург. Тогава Русия избра България, като имаща излаз на море. Явно е било напразно. Поне по-нататъшната история говори в полза на това.
А сега България, без да се притеснява ни най-малко нито за сърбите, нито за официалните съюзници - унгарците, примитивно и тъпо осигурява предимство на американския втечнен газ, чийто лобист официална София отдавна е станала.
Това е фирмен български метод - да вреди на руските енергийни проекти в полза на американските. Именно България, по молба на САЩ, забавяше строителството на газопровода "Южен поток". И го забави така, че Русия бе принудена да изостави проекта, преминавайки към алтернативния "Турски поток", реализиран в рекордно кратки срокове.
След това на "Турски поток" се появи "ръкав" - "Балкански поток", по който и постъпва газът в Унгария и Сърбия. И отново българите по различни начини влачеха времето, вбесявайки съседите си и потвърждавайки регионалния национален стереотип за себе си като страшно бавен народ (в Русия така възприемат, например, финландците и естонците).
Но работата не е в мудността, а в прословутата "ръка на Държавния департамент". Тази ръка, както и намерението да се провали руският проект, Държавният департамент дори не криеше.
Американците развиха изключително удобни за тях отношения с дългогодишния български премиер Бойко Борисов - ожесточен русофоб, който изпълнява всякакви американски прищевки грубо и ефективно. Не може да се изключи, че във Вашингтон имат компромат за Борисов - той е с откровено мафиотска репутация и в родината си, и в Европейския съюз.
Еврокомисарите имат в България друг любимец: приятелят на Асен Василев - Кирил Петков, станал премиер след Борисов. Той също доказа своята надеждност, когато става дума за участие в подлости, въпреки протестите на гражданите и данните на социолозите, показващи, че болшинството от населението на България е против спонсорирането на Украйна.
Както показват други анкети, проведени по поръчка на самата Европейска комисия, масата българи продължават да са най-проруският народ в ЕС. Те искат прошка за мерзостите на своите власти, а веднъж дори забиха снежна топка в лицето на Кирил Петков с викове "Предател!".
Но правителството им сега е възможно най-отвратителното и подлото, ако го наблюдавате от Русия: едната му опора е партията на Петков, втората - партията на Борисов. Такъв е резултатът от петите поред за три години парламентарни избори.
При това избирателите не можеха по никакъв начин да предвидят такъв резултат. Борисов и Петков всъщност са врагове, партията на втория бе създадена, за да отстрани от властта партията на първия. Просто на функционерите от САЩ и ЕС им омръзна да играят на демокрация в България и те впрегнаха лебед и щука в една кола, заповядвайки им да вредят на Русия със съвместни усилия. Което имаме наистина, и то с все тази отвратителна услужливост, станала фирмена черта на двамата противници - и на Петков, и на Борисов.
Реформата на бардака чрез разместване на леглата завърши успешно от гледната точка на Запада - правителството на най-проруския народ в ЕС бяга пред русофобския локомотив и прехвърля на плещите на народа (както в случая с отказа от руския газ, например) разноските, които началството в Брюксел дори не е поискало. Затова пък ги е поискало любимото началство от Вашингтон.
Трябва да е гадно да живееш така.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 1431

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 1317

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 1417

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1678

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 1344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 1467

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 3227

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1676

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1597

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ