29 Юли 2024понеделник19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За животните с любов, или любопитни факти за представителите на фауната

Присъствието им на планетата прави човешкото пътешествие на Земята по-богато и по-смислено

/ брой: 227

автор:Альона Нейкова

visibility 4856

Знаете ли, че кравите мучат с различен акцент в зависимост от региона, където биват отглеждани? Или че прилепите винаги завиват наляво, излитайки от пещерите? Зебрата всъщност е бяло-черна, а не черно-бяла. А фламингото може да се храни само ако отпусне главата си надолу. И още една главоблъсканица: крякането на патица няма ехо и никой не знае защо...

Светът е пълен с опасности, застрашаващи бъдещето на по-малките ни събратя. Всекидневно се сблъскваме с прекомерната употреба на природните ресурси, с унищожаването на гори, езера и блата заради нови строителни площадки, с разделянето на места, обитавани от животни, от прясно изградени магистрали. Разрушителни видове се внедряват в екосистеми, на които не принадлежат, а нелегалната търговия с диви представители на фауната и бракониерството затриват цели популации. Установено е, че на всеки милион години изчезват 9% от биологичните същества. С други думи, годишно губим от един до пет вида животни. За цялата история на Земята темповете на измирането са се увеличили 5 пъти. Последно масово изчезване на видове се е случило преди 65 млн. години, когато са си отишли и последните динозаври.
Ние, хората, сме съседи и приятели на животните и наш дълг е да ги защитим, да дадем възможност на бъдещите им поколения да растат и да се размножават, а на нашите потомци да имат късмета да обитават свят, изпълнен от разнообразни представители на фауната. Световният ден за защита на животните, който се отбелязва от 1931 г. на 4 октомври, е един от начините да се привлече вниманието на обществото към бедственото положение на някои видове.
Поведението на животните се изучава стотици години, но загадките не намаляват. Изследвайки фауната на Земята, учените непрекъснато се натъкват на интересни факти, които благодарение на медиите стават достояние на обществеността. Освен сухите информации не бива да се пренебрегват и любопитно-естетическите детайли, които предизвикват голяма симпатия и интерес у хората.

Кози по дърветата

В югозападната част на Мароко може да се наблюдава уникално зрелище - обикновени кози се катерят по дърветата и ядат листата и плодовете им. Наистина не става въпрос за някакъв специален вид животни. Козите "кацат" по клоните не и заради непреодолимото си желание да полетят. Просто тези представители на фауната така се приспособяват към сложните условия, в които трябва да си осигурят храна. Затова десетки рогати същества превземат дървото аргания и часове наред монотонно преживят, гледайки на хората отвисоко. Козите са известни с умението си да преодоляват и най-отвесните планински пътеки. Очевидно успяват да реализират катераческите си способности и по отношение на дърветата. Заради отсъствието на достатъчно храна по земята и сухия климат животните намират необходимото за съществуването си на неочаквани на пръв поглед места. Благодарение на раздвоеното копито козите доста добре балансират върху клоните и така всъщност оцеляват.

Патешки пътечки

Почти никого не учудва гледката на хубави автомобилни магистрали, велоалеи и широки тротоари за пешеходци. Във Великобритания обаче отиват по-далеч и маркират специални пътеки за... патици. В Англия и Уелс съществува огромно количество водоеми, обитавани от тези пернати. Оттук възниква и проблемът - те по всяко време могат да изскочат на шосето. А човек зад волана или обикновен пешеходец реагират най-вече на по-мащабни препятствия. Затова се взема решението край Лондон, Манчестър и Бирмингам да се обособят специални пътечки, въпреки че изобщо не е сигурно дали патиците ще се стремят да се придвижват именно по тях. Целта е малко по-друга - хората още по-внимателно да се оглеждат, когато преминават край тези места с колите си, пеша или на колела.

Пуловери за пингвини

109-годишният Алфред "Алфи" Дейт се смята за най-възрастния човек на Зеления континент. Обаче, независимо от този факт, австралиецът активно участва в различни мероприятия в страната-континент и помага да се спаси природата. Понеже има впечатляващ опит в плетенето, който се измерва с осем десетилетия, господинът се захваща да облече пингвини, намиращи се в бедствено положение след разлива на нефт край бреговете на остров, кръстен на английския изследовател Константин Джон Фипс. Ярките шарени пуловери защитават пингвините от отравяне с токсични вещества вследствие на бедствието. По този начин са спасени над 400 от тези симпатични същества.

Парад на овцете

Столицата на Испания днес е огромен мегаполис с многомилионно население и сложна инфраструктура. А в далечната 1273 г. Мадрид е бил малко селце, в което отглеждането на овце е главен поминък. Според легендата именно в онези времена се полага началото на организирането на специални годишни шествия. Същността на парада е в имитацията на древната традиция за преместването на добитъка - през лятото пастирите пасели стадата си високо в планините, а зимата се спускали в низините, където температурата на въздуха е по-комфортна, а за животните има повече храна. Естествено, днес вече никой не прекарва овце през целия Мадрид, но традицията хората да им обръщат нужното внимание остава.

Усмивката на куока

Куока е вид бозайник от семейство Кенгурови и единствен от рода Setonix, достигащ до 5 кг тегло. Усмивката на този представител на фауната вдъхновява хората да го смятат за най-щастливото животно в света. Всъщност обаче става дума за природно позициониране на зъбите и устата на куока. Любопитно е също, че самката никога не ражда повече от един плод, но в утробата й винаги се формират два ембриона. Вторият започва да се развива само ако първото малко загине или едва когато порасне. Иначе се намира в своеобразно състояние на очакване. Хората обаче повече се впечатляват от усмивката на куока, която изглежда изключително искрена и радостна.
Това са само няколко от безкрайните любопитни констатации от живота на многобройните представители на фауната - факти, които доказват колко чудесен е светът на животните и как присъствието им на планетата прави човешкото пътешествие на Земята по-богато и по-смислено.
 

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ