29 Юли 2024понеделник19:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Успех отвъд дипломата, или за необразованите богаташи

На някои им е провървяло да попаднат в точното време на точното място, други се оказват доста креативни, а трети имат шанса да родят идея, която да прерасне в гениална и доходоносна

/ брой: 211

автор:Альона Нейкова

visibility 3072

Голяма част от обществото е на мнение, че образованието е своеобразна гаранция за успех в живота, без което нито може да се намери добра работа, нито да се стигне до добро възнаграждение, нито да се осигурят каквито и да било други радости. Създава се усещането, че притежателят на така бленуваната от мнозина диплома има повече шансове за райско място под слънцето. В немалка част от случаите подобни твърдения се превръщат в правило. Но, то се знае, от всяко правило има и изключения...

Хората, които се радват на страхотен просперитет, не са рядкост. Дори и сред онези, които може да се нарекат необразовани, понеже нямат тапия за завършено висше, а понякога дори и средно гимназиално образование. Но дипломата не е всичко. Нужно е нещо повече.
Един от най-търсените днес британски актьори - 82-годишният Майкъл Кейн (с рождено име Морис Микълуайт) израства в семейство на хамалин и чистачка. Едва на 16, бъдещата звезда на театъра и киното се отказва от ученето и става войник. След завръщането от армията през 1955 г. Морис завършва вечерни актьорски курсове и започва да се подвизава в провинциални театри, като се сдобива и с псевдоним. Въпреки че не е завършил някоя престижна академия за артисти, се превръща в истинска звезда и може да се похвали с две награди "Оскар", три статуетки "Златен глобус" и отличие от BAFTA.
Не по-малко забележителна е историята на  бизнесмена Ричард Брансън. Внукът на многоуважавания сър Джордж Брансън, съдия и член на Тайния съвет във Великобритания, изоставя училището на 16 години. И решава да се захване със собствен бизнес. Първоначално създава списание Student, в което между другото са публикувани статии на Джон Ленън и Мик Джагър. По-късно предприемчивият младеж започва да търгува с музикални плочи. След десетилетие това занимание прераства в гигантска корпорация Virgin Group, която има над 400 многопрофилни дъщерни компании. Сега 65-годишният блондин е един от най-богатите британци със състояние, надвишаващо 5 млрд. долара. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната фирма "Върджин рекърдс", авиокомпанията "Върджин Атлантик еъруейс", "Върджин мобайл" и "Върджин интерактив". Най-новото му начинание е "Върджин галактик", където срещу 200 000 долара се предлагат космически пътешествия. Брансън е известен още като автор на няколко книги и с многобройните си полети с балон и плавания с яхта, с които поставя рекорди.
Основателят и ръководител на прочута компютърна фирма Майкъл Дел напуска Тексаския университет в Остин, когато е на 19 години. Тази стъпка богатият тийнейджър предприема не защото ученето не му се удавало. Причината за решението да изостави следването е във факта, че още преди да стане студент, Майкъл основава собствена компания за продажба на компютри PC`s Limited. Фирмата се развива доста добре и младежът започва да печели яко. Бизнесът се разраства и сега богатството на собственика на Dell Computer Corporation се оценява на около 19,2 млрд. долара.
Един от основателите на фейсбук Марк Зукърбърг също предпочита бизнеса пред учебниците. През 2004 г. бъдещият милиардер напуска факултета по психология в Харвард, където стигна до втори курс. И изцяло се отдава на разработката на социалната мрежа, която две години по-късно става достъпна за потребители по цял свят. Сега Зукърбърг притежава 34,8 млрд. долара и е в топ 10 на най-младите богаташи на сп. Forbes. За разлика от мъжа си, съпругата на Марк - Присила Чан, е доктор на медицинските науки.
Създателят и бивш ръководител на корпорацията Microsoft - Бил Гейтс, от малък не е особено ученолюбив. Бъдещият милиардер има лоши оценки по правопис, обществознание и доста други предмети, които според него са доста тривиални. Най-много му върви математиката, благодарение на която е приет в Харвард. Само две години по-късно Гейтс напуска престижния вуз и посвещава цялото си време на създаването на операционна система, прераснала в световното откритие, познато навсякъде. Богатството на компютърния гений се оценява на 79,3 млрд. долара. Необходимо е обаче да се спомене, че Бил Гейтс все пак има диплома за висше образование, връчена му през 2007 г. въз основа на решението на администрацията на вуза, която по този начин отбелязва заслугите на бившия студент на учебното заведение.
Подобна е и съдбата на смятания за пионер в IT сферата Стив Джобс. В продължение на години приемните му родители спестяват пари, за да може той да получи добро образование. Като студент обаче Стив се задържа в престижния Рид колеж в Портланд само 6 месеца, след което решава да напусне школото, тъй като програмата на обучение му се струва скучна и безполезна. Хваща се на работа в Atari - фирма, която се занимава с производство на компютърни игри. А през 1975 г. става член на Клуба за саморъчно създадени компютри. Лека-полека се ражда идеята за Apple, като компанията осигурява на Стив Джобс не само огромно състояние, но и световна слава. В продължение на 8 години геният на информационните технологии се бори с рак на панкреаса, но губи битката през 2014 г. Богатството на Джобс от 14 млрд. долара се наследява от съпругата му и семейството.
Първият бизнес на бъдещия милиардер от Швеция Ингвар Кампрад е свързан с... кибритени клечки. Роден е в семейство на немски емигранти. Не се справя много добре в училище заради дислексия, но пък му върви в търговията. Купува на едро кибрит в Стокхолм и го препродава в родния си град Смоланд. На 17 години взема назаем пари от баща си и създава малка фирма, която прераства в световната верига IKEA. Името идва от инициалите на Ингвар Кампрад и първите букви на фермата и селото, в които израства - Елмтарюд и Агюнард. Идеята да продава мебели, които в разглобен вид да се събират в плоска кутия, хрумва на креативния младеж, когато вижда как мъж разглобява краката на стол, за да заема по-малко място при превозване. Днес бизнесменът е на 89 години, а през 2009-а е признат за най-богатия жител на Швеция с 3,5 млрд. долара.
Историите на тези известни по цял свят личности всъщност не си приличат много. На някои им е провървяло да попаднат в точното време на точното място. Други се оказват доста находчиви. А трети пък имат шанса да им хрумне оригинална идея, която да прерасне в гениална и доходоносна. Обаче фактът, че някои от днешните милиардери нямат висше образование, по-скоро трябва да се приема като изключение. Така че онези, които не са сигурни, че ще надскочат поне единия от изброените горе, най-добре да залягат над учебниците. Успех!


Майкъл Кейн


Ричард Брансън


Майкъл Дел


Ингвар Кампрад


Марк Зукърбърг


Бил Гейтс


Стив Джобс

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ