07 Юли 2024неделя02:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С намигване към изборите, или нелепи кандидати за вота на народа

Дали са луди онези, които искат да вземат властта, а може би за всичко са виновни гласоподавателите?

/ брой: 245

автор:Альона Нейкова

visibility 1794

Историята на изборите по света често не би била толкова любопитна, ако за вота на народа не се борят необичайни, странни, забавни, а понякога откровено нелепи и дори луди кандидати от най-различни партии, обществени организации и т.н. Не е за вярване, но често в подобни кампании се включват не само хора, а и животни, растения и дори прах за крака. Затова Дарт Вейдър като кандидат за държавен глава наистина може да се смята за необичаен, но далеч не и уникален случай.
Политикът, зам.-председател на Интернет партията на Украйна, се опитва да издигне кандидатурата си през 2014 г. ЦИК обаче отказва да регистрира този претендент за президентското кресло, експлоатиращ образа на един от най-прочутите герои от "Междузвездни войни". Така страната губи шанса с Дарт Алексеевич Вейдър (имената са по паспорт) да получи безплатен достъп до интернет, а всяко дете над 10-годишна възраст да се сдобие със собствен компютър. Въпреки привидната комичност на ситуацията, забавляваща мнозина избиратели и чужди наблюдатели, в Интернет партията членуват 280 хил. души, а популярността й, както и известността на самия Вейдър, стремглаво растат.
Вотът за държавен глава на САЩ през 1964 г. се помни с особен кандидат, представен като... Никой. Вече над половин век той продължава да се явява на всички възможни избори. Кампанията му е издържана в най-добрите традиции на... играта на думи: "Кой е най-подходящ за президент? Никой! Кой ще се грижи за народа? Никой! Кой ще изпълни предизборните обещания? Никой! Кой ще намали данъците? Никой! Кой ще защити правата на хората? Никой! Кой ще отговори на всички очаквания и наболели въпроси? Никой!" Наистина, това е идеалният кандидат, той никога няма да излъже гласоподавателите.
На изборите в градския съвет на Сао Пауло през 1959 г. мнозина ги чака изненада: вотът отрежда победа на... носорога Какареко. 5-годишната женска не само излиза на челно място в кампанията, но и го прави с голяма преднина, получавайки 100 хил. гласа (15% от всички избиратели). Този случай остава в историята на Бразилия като един от най-красноречивите факти за нагласите на хората по онова време. Кандидатурата на животното е издигната от група студенти, които отпечатват около 200 хил. бюлетини с мотива, че "по-добре е да се избере носорог, отколкото магаре". За съжаление обаче резултатът от вота е признат за невалиден и след седмица на избирателите се налага отново да отидат до урните, но без да имат възможност да дадат гласа си за животно.
В навечерието на общинските избори в Еквадор през 1967 г. фирма, произвеждаща прах за крака, започва рекламна кампания, в която се използва следният слоган: "Гласувайте за всеки кандидат, но ако държите на хигиената, изберете Pulvapies". Преди същинския вот са разпространени хиляди листовки, приличащи на официални бюлетини. В резултат мнозина вземат твърде присърце призива. И до днес обаче не е ясно дали гласуването за праха е знак на протест или е свидетелство за ниското ниво на грамотност в региона.
Крещящият Лорд Сатч се прехранва като музикант, но също така се прочува и заради най-многобройните си несполучливи опити да участва в изборите. Кандидатът се бори за доверието на гласоподавателите в над 40 различни вота и губи абсолютно всички. Но пък печели вписване в Книгата с рекордите на Гинес. Лорд Сатч също така винаги залага на интересни предизборни обещания - използване на лекоатлети върху пътеки за бягане за производството на електроенергия, развъждане на риба във вино и т.н. Дори увеличаването на регистрационната такса за участие в изборите не може да спре вечния кандидат за всякакви постове.
Върховен Паразит (от англ. - Vermin Supreme, и това е рожденото му име) започва политическата си кариера през 1986 г. по време на кампанията за кмет на Балтимор. След това се опитва да стане президент на САЩ и император на новото хилядолетие. "Всички политици всъщност са паразити, а аз - Върховен Паразит. Това означава, че съм най-квалифицираният кандидат", твърди претендентът за каквато и да било власт. Той често носи гумен ботуш на главата си, закача пластмасов орел на гърдите и се разхожда с гигантска четка за зъби, която символизира неговата привързаност към хигиената на устната кухина.
По време на националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго през 1968 г. младежката организация на политическата структура представя своето предложение за президент на САЩ - прасето Пигасус Безсмъртния (Pigasus the Immortal). "След изборите държавният глава трябва да се издържа от народа, а този кандидат ще може да бъде изяден от хората, които дадат гласа си за него. Освен това платформата му е купчина боклук - същата, каквато имат и всички останали претенденти за вота" - с тези мотиви е защитена заявката за политическа кариера на свинчо. Обаче още в началото на първата официална изява на кандидата той е арестуван в буквалния смисъл от полицията, позовала се на действащата по онова време забрана за отглеждане на добитък в рамките на града. По-нататъшната съдба на Пигасус Безсмъртния и до ден-днешен е неизвестна.
Режисьорът Майкъл Мур през април 2000 г. изпраща на действащите конгресмени предупреждение, че не бива да разчитат на възможността да бъдат преизбрани априори. Затова творецът призова гласоподавателите да дадат вота си за... стайни растения, например за фикус, защото той има нужда само от въздух, вода, светлина и тор. А с последното Вашингтон разполага в изобилие, отбелязва Мур. "Виждал съм много политици, които лъжат, мамят, крадат и злоупотребяват със синтаксиса. Но никога не съм срещал политици, способни да фотосинтезират", духовито подчертава режисьорът.
Животът на опосума в блатото е подробно описан в комикса "Пого" от 1949 г. на Уолт Кели. Няколко лета по-късно, по време на кампанията "Харесвам Айк" (това е прякорът на 34-тия президент на САЩ Дейвид Дуайт Айзенхауър), става ясно, че и Пого се стреми към поста на държавния глава. Животинчето скромно "отбелязва": "Не съм президент, а обикновен опосум, който обича риба." И въпреки това кандидатурата му става изключително популярна. Продават се милион значки с надпис "Избирам Пого!" А по време на събирането на поддръжниците на опосума на площад "Харвард", където се стичат близо 1600 студенти, започват безредици. Опити да се възроди кампанията с необичайната кандидатура се правят и през следващите години, но те не успяват да постигнат същия успех.
Колкото и нелепи обаче да изглеждат тези, а и доста други кандидати за властта, добре е да се замислим - дали са луди онези, които напират да бъдат избрани, или за всичко са виновни гласоподавателите?...


Предизборният плакат на Никой


Върховният Паразит пред портрети на някои американски президенти


Украински политик се оприличава с образа на герой от "Междузвездни войни"
 

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 925

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 899

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1088

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 2032

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1050

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1051

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ