29 Юли 2024понеделник19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Различната красота, или еталони за хубост по света

Търсени са не просто представителки на нежния пол с перфектни мерки, а онези, които имат визия, оставяща дълбока следа в съзнанието на мъжете

/ брой: 205

автор:Альона Нейкова

visibility 3575

Международният комитет по естетика и козметология (Comite International D`Esthetique Et De Cosmetologie) инициира през 1995 г. обявяването на Международния ден на красотата (International Beauty Day), който вече две десетилетия се отбелязва на 9 септември. На тази дата в цял свят се обръща специално внимание на всичко прекрасно, което носи естетическа и духовна наслада. В доста страни именно на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Знае се, че първата надпревара по хубост става факт в Белгия през септември 1888 г., а "Мис Свят" се организира най-напред в Лондон през април 1951 г. Далеч не винаги в тези състезания участват представителки на нежния пол с класическите мерки 90-60-90. Журито обаче е натоварено с нелеката задача да отличи онези, които са надарени с особена красота, характерна не просто за дами с перфектни мерки, но и оставящи следа с визия, която дълго не се забравя. Освен традиционните надпревари по време на Международния ден на красотата се организират различни шествия, акции и фестивали. В тях участват и се поощряват хора с външност, която е далеч от стандартите за модели, но пък имат неповторимо излъчване.

Общо взето, в историята се редуват два типа красота: първият е изтънченият, доведеният почти до болестно състояние идеал на жената, а вторият е пухкавият и цъфтящият. Обаче във всяка страна съществуват определени представи за перфектна визия на представителките на нежния пол.
В Норвегия за най-привлекателни се смятат светлите дълги коси, малкото носле, широките бедра и изразителните скули. Собствените национални черти местното население смята за най-красиви в сравнение с останалите северни народи. Съвременните жителки на Норвегия предпочитат удобството пред модата, мнозина залагат на спортния стил в облеклото и си падат по зимните видове спорт, особено обичат да карат ски. Издокарват се, най-вече когато има някакъв специален повод. Поведението им е уверено, сдържано, но същевременно понякога твърде праволинейно и дори грубо. И феминистките тук са повече, отколкото в САЩ.
"Скромността и помпозността са две сестри" - това твърдение на прочутата Коко Шанел описва характерните за французойките умереност и елегантност. Отричат се всякакви прозрачни или откровено прилепнали тоалети и ярки разцветки. "Женската красота е като хубавото вино" - убедени са жителите на Франция. Изящна, стройна, добре поддържана жена в изискан бизнес костюм - такъв е идеалът в столицата на модата. Колкото по-мъдра е дамата, толкова по-малко козметика ползва. Залага се на бледия френски маникюр и парфюм със сладникав аромат. А естественото държане и лекотата на общуване винаги представят жената в най-добра светлина. "За да си доставиш радост, достатъчно е само да си измиеш косата" - гласи известна френска поговорка. Не бива тя обаче да се тълкува като знак за липсата на хигиена, а по-скоро акцентира колко малко е нужно, за да се почувства жената красива.
Германките често биват обвинявани в излишна прагматичност. И напразно: жените на тази страна обикновено са спортни натури, трудолюбиви и устремени към консервативния идеал. А той наистина е доста семпъл - сини очи, светла коса, фини черти на лицето, стегнато тяло. Тоест - Клаудия Шифър. Феноменалната германска дисциплинираност помага на дамите да се докарат до какъвто стандарт си пожелаят. Яркият грим не е много популярен в страна, чийто канцлер е жена. Изключение са девойките, отчаяно експериментиращи с различни цветове бои за коса и лак за нокти.
Индийската рецепта за красота се свежда до достигането на хармония между тялото и душата. Желателно е това да се случва с помощта на йогата, натуралната козметика и правилното хранене, а не на изтощителните диети и часовете при козметолог или пластичен хирург. Приоритетно се залага на визия, демонстрираща здраве и благоденствие, закръглени форми и налят бюст - всичко онова, което внушава на мъжа сигурност в способността на жената да стане майка на бъдещите му деца. По природа жителките на Индия са с плътна кожа, която не изисква кой знае какви специални грижи. Боите за коса обикновено се пренебрегват, като масово се предпочита къната, която варира от руси разцветки до катранено черно. Достолепието и плавната походка също повишават рейтинга на местните красавици.
За китайските хубавици са характерни фините черти, миниатюрните размери, изяществото, бледата кожа, тънките вежди и червените устни. Ценят се и дългите прави черни коси. Сред задължителните условия за женска привлекателност в Поднебесната империя са малкият размер на дланите и стъпалата, които в древността за целта така се бинтовали при невръстните момичета, че спирали да растат. Освен това красотата предполага също така смирение и покорност във всяко отношение. През последните години обаче критериите за визуалната привлекателност при китайците все повече се подменят със западни стандарти.
Женската хубост у испанците се асоциира с откровеност и чувственост във всичко: в облеклото, в емоциите, в съблазнителните движения. Стройната и с пищни форми красавица, дори и надхвърлилата 40-те, не се притеснява да демонстрира собствената си сексуалност, обличайки къси поли и прилепнали рокли с дълбоко деколте. Черните като смола коси, тъмните очи, мургавата кожа - всичко това са част от атрибутите, които осигуряват всеобщото признание за перфектната визия на Пиренейския полуостров. А грациозните движения и страстните танци са сред задължителните умения дори на онези испанки, които не могат да се похвалят с тънка талия.
В африканските страни от незапомнени времена красиви се наричат максимално пълните жени, понеже това се смята за знак, потвърждаващ здравето и богатството на семейството. С разпространението на западните стандарти в ЮАР се появяват съобщества, в които и слабите представителки на нежния пол имат успех. Докато на други места на фините африканки се гледа като на болни в прекия смисъл на думата. Всяко племе обаче има определени традиции в изтъкването на красотата - чрез различни татуировки, издължени шии, необичайни прически и т.н.
Със споменаването на еталоните за хубост в някои страни темата далеч не се изчерпва. Факт е обаче, че навсякъде по света определящият показател за женската привлекателност е вниманието на мъжете. Колкото е по-голямо то, толкова по-красива е представителката на нежния пол.


Перфектната Клаудия Шифър

Представителка на Индия

Хубавица от Китай

Атрактивната Пенелопе Крус

Красавици от африканско племе

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ