07 Юли 2024неделя02:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киношедьоври зад кадър, или впечатляващи факти за най-гледаните филми

Емоциите от екрана никога не биха могли да заместят тръпката на реалния живот

/ брой: 281

автор:Альона Нейкова

visibility 5724

Някои от световните филмови шедьоври завладяват публиката не само с творческия подход на режисьора, виртуозната актьорска игра и огромните приходи от прожекции. Често зад кадър остават скрити доста любопитни факти за създаването на най-гледаните кинотворби.

Един от най-мащабните филми на Джеймс Камерън "Аватар", чиято триумфална премиера се състоя през 2009 г., впечатлява света с невиждани дотогава специални ефекти и се превръща в истински пробив на екрана. Киношедьовърът е първият, преминал границата от 2 млрд. долара, събрани от прожекции по кината - факт, съвестно огласен от повечето медии в различни страни. Мнозина подозират, но малцина са напълно наясно, че 60% от филма са създадени с помощта на компютърна графика. За целта са били нужни около 1024 терабайта дисково пространство. "Аватар" не се размина и с лъжовни сцени, като повечето са заснети сред специално създадени огромни декорации в град Уелингтън (Нова Зеландия), изградени от 150 строители. Няколко пъти екипът на Камерън пътува до Китай, където пресъздава някои от сцените в националния парк Чжанцзяцзе, прочут с мистичната си красота. Преди време мястото е непознато на световната общественост и едва през 1992 г. резерватът е включен в Световното наследство на ЮНЕСКО. Милиони туристи днес се стичат там, за да зърнат на живо Юлинъюан - праобраз на Летящите планини на Пандора.
На второ място в световния рейтинг на най-касовите продукции е друга творба на Джеймс Камерън. Създаденият през 1997 г. "Титаник" е и рекордьор в номинациите за "Оскар", като от 14 възможни взема 11 награди, включително и за "Най-добър филм". За снимките му на крайбрежието Розарито (Мексико), освен че построяват ново студио, в огромен басейн се прави макет на кораба, дълъг 231 метра, което е едва с 34 метра по-малко от размерите на истинския лайнер. Снимките се осъществяват от 50-метров кран, движещ се по релси. Въпреки че на подводните кадри във филма са отделени само 12 минути, заради тях екипът 12 пъти за по няколко часа се спуска на дъното на океана. Когато режисьорът работи над сценария, е сигурен, че Роуз и Джак Доусън са измислени герои. Но по-късно разбира, че името на един от пасажерите на кораба наистина е Дж. Доусън - роденият през 1888 г. жител на Дъблин. Човекът е погребан в Нова Шотландия с останалите загинали от катастрофата на "Титаник". След като филмът излиза на екран, могила 227 с тленните останки на Доусън се превръща в една от най-посещаваните.
"Отмъстителите" (2012 г.) на Джос Уидън не само заема трето място със събраните от прожекции 1 518 594 910 долара, но също така предизвиква небивал интерес с актьорския състав, включващ звезди от световна величина. Твърди се, че на снимачната площадка непрекъснато е имало сблъсъци между Марк Ръфало и Робърт Дауни-младши, а един от тях е завършил с тривиален бой, по време на който без зъб остава Джейк Джилънхол. Краят на инцидента обаче е повече от неочакван: Дауни и Ръфало оттогава стават добри приятели, а трофеят от устата на колегата им е продаден на благотворителен търг за $98 хил.
Приходите от "Хари Потър и Даровете на смъртта: част 2" (2011 г.) са 1 341 511 219 долара. В една от най-мащабните сцени на филма - финалната битка, участват 400 деца и техни учители. А за най-неприятна от гледната точка на актьорите сцена е посочена целувката между Ема Уотсън и Рупърт Гринт. "Беше ужасно!" - твърдят в един глас звездите, на които им се наложило да направят 10 дубъла, за да се хареса играта им на режисьора. Любопитно е също, че за 9 години снимки в поредицата за най-известния очилатко Даниел Радклиф, изиграл Хари Потър, се превръща в един от най-богатите жители на Великобритания. Състоянието му се оценява на $28,5 млн. паунда, като по този начин младият актьор е по-богат от принц Уилям.
Според експерти "Железният човек 3" (2013 г.) с приходи от 1 215 439 994 долара полага началото на нова ера в развитието на визуалните ефекти. В снимките на филма участват 630 професионални парашутисти, които осъществяват прецизните скокове в продължение на 10 дни. По-внимателните зрители също така забелязват, че на стъпалата на Ванко, показани в едър план по време на една от сцените, има надпис на руски: "Широка страна моя родная. Много тюрем в ней матерей."
Кинокомиксът на Майкъл Бей "Трансформърс 3: Тъмната страна на луната" (2011 г.) може да се похвали със събрани от прожекции 1 215 439 994 долара и по този начин заема шесто място в рейтинга на най-касовите филми. Лентата обаче е рекордьор по броя изпотрошени коли по време на снимките - общо 532 автомобила. Всички те обаче са преотстъпени напълно безплатно от застрахователна компания на Marvel Studios, понеже са били предназначени за скрап.
Освен че е на седма позиция по приходи (1 119 929 521 долара), "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" получава 11 статуетки "Оскар". И до днес е единственото фентъзи, отличено от Американската киноакадемия в категорията "Най-добър филм". Продукцията има общо 62 номинации и 98 награди. По примера на първата и втората част на трилогията и тази съществува в режисьорска версия, която включва 50 минути допълнителни сцени, останали извън основния монтаж.
23-тият филм от поредицата за Джеймс Бонд - "Координати: Скайфол" (2012 г.), с приходи от над $1 млрд., се превръща в лидер сред всички ленти, посветени на Агент 007. В тази част ролята на прочутия британски шпионин за трети път се изпълнява от Даниел Крейг, макар че първоначално актьорът отказва заради опасения да не бъде свързван само с този образ. Но пък е достоен за уважение и заради факта, че всички трикове, колкото и опасни да са те, звездата изпълнява абсолютно самостоятелно.
Гледането на филми е сред най-предпочитаните занимания на милиони хора по света. Психолозите обясняват този феномен с умората и разочарованията, присъстващи в живота на голяма част от населението на планетата ни. Именно затова киноиндустрията предлага лесен начин те да бъдат забравени поне за кратко. Но специалистите са категорични, че емоциите от екрана никога не биха могли да заместят ярките впечатления, които може да предложи на всеки от нас реалният живот.


Джеймс Камерън напътства звездите на "Титаник"

Полетът на професионалните скайдайвъри в "Железният човек 3"

По време на снимките на "Трансформърс 3: Тъмната страна на Луната" са били разбити над 500 коли
 

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 925

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 899

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1088

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 2032

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1050

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1051

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ