07 Юли 2024неделя02:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ден без интернет, или може ли да се откъснем от глобалната мрежа

Хората напоследък забравят да общуват на живо и да се усмихват при среща, а предпочитат да "разкриват" чувствата си с помощта на безжизнени емотикони

/ брой: 24

автор:Альона Нейкова

visibility 2800

Мнозина днес не могат да си представят живота без интернет. Виртуалната реалност не спира да пленява, а у някои зависимостта към глобалната мрежа придобива космически мащаби, като опасността да се превърне в болест далеч не е въображаема. В същото време безкрайното информационно пространство доста облекчава живота на хората: в интернет по-лесно (но далеч не и по-безопасно) се намира работа, възникват идеи за хоби и пътешествия, получават се нови знания, завързват се неочаквани запознанства и изгодни бизнес партньорства. Въпреки това веднъж годишно, в последната неделя на януари, световната общественост почита любопитен празник - Международен ден без интернет. През 2016-а датата се пада на 31-ви.

Сред предпоставките за появата й е най-вече липсата на реално общуване между хората. Проблемът съвсем основателно предизвиква вниманието на експерти от Британския институт за социални изобретения. Представителите му на 7 януари 2001 г. за първи път прокарват идеята за Международен ден без интернет, като призовават човечеството поне 24 часа годишно да се посвещава на обичайните си занимания, без да използва глобалната мрежа и високотехнологичните джаджи.
Основният акцент обаче е върху необходимостта да се комуникира с приятели и близки на живо, а не чрез социалки и есемеси. Обръща се внимание, че съвременните хора като че ли забравят да се усмихват при среща, а предпочитат да "разкриват" чувствата си с помощта на безжизнени, макар и много симпатични и цветни емотикони. Все по-често се залага на гледане на филми в интернет, а не в кинозала, както и на четене на електронни книги вместо класически печатни издания. Запознаването с изкуството също се случва виртуално, а не непосредствено в музеи и театри. И всичко това лишава голяма част от населението не само от свеж въздух, но така безвъзвратно се пропуска и важна част от истинския живот.
Освен версията, че Британският институт за социални изобретения се смята за инициатор на Международния ден без интернет, може да се срещнат и други твърдения. Според едно от тях, гениалната мисъл за необходимостта от определянето на такава дата - празник за почивка от безкрайните сърфирания из мрежата - хрумва на представители на онлайн проекта с нестопанска цел DoBe.org. Но при всички положения, независимо от това коя от хипотезите за произхода на празника е най-правдоподобна, отбелязването на датата не би било възможно без напредничавите интернет потребители. Любопитно е, че само през последните няколко години броят им се е увеличил 5 пъти! Не бива да се пренебрегва и фактът, че достъп до глобалната мрежа имат все повече хора. Това се случва благодарение на конкурентните по-ниски тарифи на многобройни доставчици, както и на по-високата скорост на мобилни данни, появата на нови честоти и разширяването на виртуални възможности. И тази тенденция не спира да набира все по-голяма скорост.
От гледна точка на медицината такъв забележителен празник като Международен ден без интернет е много полезен и жизнено важен за цялата световна общественост. Всекидневното безкрайно висене пред мониторите и постоянното надничане в смартфоните нанасят непоправима вреда на здравето на хората. Лекари са на мнение, че електромагнитните и рентгеновите излъчвания на модерните устройства имат негативно влияние върху човешкия организъм: страдат щитовидната жлеза и сърцето, оредява косата... Но най-ужасното е, че според последни проучвания продължителното пребиваване във виртуалната реалност може да провокира развитието на онкологични заболявания. Това се дължи на споменатото вече излъчване на "умните" екрани, снабдяващи организма ни със свободни радикали, които на свой ред допринасят за образуването на ракови клетки. Този механизъм е и в основата на преждевременното стареене, категорични са специалистите.
Не може да се подмине и онази негативна страна на редовното всекидневно общуване в мрежата, което води до интернет зависимост. Тя застрашава и децата, и тийнейджърите, и възрастните. Причините за това са няколко. Най-напред прекалено честите пътешествия из просторите на виртуалната реалност предизвикват пристрастяване, зомбират хората, примамвайки с различни ярки и интересни места и публикации, привличайки с привидно неограничените възможности. Всеки може да се пробва в различни игри, да слуша всякаква музика, да гледа най-нови филми и клипове, да пазарува онлайн, да общува с приятели и напълно непознати... И всичко това - без да излиза от вкъщи или офиса.
Благодарение на виртуалната мрежа хората, които имат някакви трудни моменти в реалността, получават шанса лесно да избягат от нея, да игнорират отговорностите си и да пренебрегнат здравия разум. Така никой не си дава сметка, че по този начин проблемите не се решават, а се задълбочават. А зависимите субекти се превръщат в мързеливи равнодушни същества, истински сомнамбули, неспособни да се радват на всеки миг от живота без интернет.
Зависимостта от глобалната мрежа води до сериозни психологически и психически разстройства. И ако навреме не се помогне на такива хора или те не пожелаят да се освободят от този плен, последиците може да са доста пагубни.
Освен заплахите за физиологичното и психическото състояние на хората, може да се споменат и друг род отрицателни влияния като следствие на безконтролното използване на интернет. Мрежата, уви, е богата не само на полезни, любопитни и забавни сведения, но е изпъстрена и от порнографски и екстремистки материали, както и от информация, пропагандираща жестокост, насилие и дори самоубийство. Съществуват закони, забраняващи и ограничаващи достъпа и разпространението на подобни публикации и сайтове в интернет, но контролът за спазването на подобни рестрикции е изключително труден, а в някои случаи дори невъзможен.
Не са за пренебрегване и многобройните вируси, заплашващи нормалната работа на устройствата ни. Сайтовете са пълни с безброй реклами, ярки картинки и "зарибяващи" банери. Често намеренията да се прекарат в мрежата не повече от 20 минути, за да се потърси важна информация, да се провери пощата или да се напише спешно съобщение, неусетно прерастват в два часа.
Именно затова е много важно да се обърне внимание на Международния ден без интернет. Прекарайте неделята с полза за себе си и близките ви, без да се оплитате в глобалната мрежа. Може просто да си починете, да почетете книга, да се разходите в парка, да отидете на екскурзия или просто да попътувате с колата извън града. Опитайте да изживеете пълноценно поне един ден отвъд виртуалната реалност. Вземете фотоапарат или камера и увековечете най-ярките мигове. Пък на другия ден ще качите сниманото в интернет...
 

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 925

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 899

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1088

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 2032

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1050

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1051

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ