12 Ноември 2024вторник22:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Нови снеговалежи и в по-ниските части от страната се очакват през нощта срещу четвъртък, в четвъртък и през нощта срещу петък. Има повишена вероятност за значителни валежи и за образуване на снежна покривка над 10 - 15 cм в Предбалкана, Лудогорието и по проходите в Стара планина. В петък валежите ще спират, най-късно в Източна България. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Нови снеговалежи и в по-ниските части от страната се очакват през нощта срещу четвъртък, в четвъртък и през нощта срещу петък. Има повишена вероятност за значителни валежи и за образуване на снежна покривка над 10 - 15 cм в Предбалкана, Лудогорието и по проходите в Стара планина. В петък валежите ще спират, най-късно в Източна България.

Кафене "Ландман", Снимка (c) WienTourismus/Christian Stemper

Традиции

Очарованието на виенските кафенета

Понякога те играят ролята на втори офис, на дом, на място за срещи след вълнуващо представление в операта или театъра

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 2042

Виена е град, изграден около няколко кафенета, където населението седи и пие кафе. Така сполучливо писателят Бертолт Брехт описва това типично виенско явление. 

В исторически план виенското кафене е играло решаваща роля в изграждането и оформянето на културата във Виена. Междувременно виенските кафенета са се превърнали в институция. Днес този уникален феномен е добре познат по света и привлича множество чуждестранни туристи, както и местни жители, но ето и няколко забавни факта, които може би не са толкова известни. 

Нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

Сладкарница "Герстнер" гледа към Херберт фон Караян плац до Виенската щатсопера Снимки (c) EurocommPR

През 2011 г. виенските кафенета са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В австрийската столица кафенето играе ролята на втори офис, на дом, на място за срещи след прекарана в операта или театъра вечер. На чашка кафе във Виена можете да прекарате безброй часове, да прегледате пресата или просто да поразмишлявате върху живота. И днес гостите могат се възползват от гъвкавото работно време от 6 ч. сутринта до полунощ, да се насладят на виенските специалитети и да присъстват на литературни четения и музикални вечери. В истинските виенски кафенета се сервира храна по всяко време, а специфичната задушевна атмосфера се дължи на постоянните гости. ЮНЕСКО мотивира решението си по следния начин: В кафенетата се консумира място и време, но се заплаща само кафето. 

 

Един "файтон с един кон" (Einspanner/Айншпенер), моля!

Всеки, който си поръча виенско кафе в австрийската столица, сигурно ще бъде изгледан с учудване от сервитьорите. Който все пак иска да пийне типично за Виена кафе, е добре да знае и виенското му име, а то е Айншпенер. Възниква като кафе за кочияши, които карат файтони с един кон. С една ръка кочияшът държи юздите, а в другата - кафето. Целта е то да остане топло възможно най-дълго, за да може да бъде изпито по време на почивка. За целта двойното еспресо е покрито с гъсто разбита сметана, която служи за топлоизолация. Днес Айншпенер се сервира в стъклена чаша с дръжка. Обичайно се пие през сметаната, която не се разбърква.

Защо към кафето се сервира чаша вода

Кафене "Централ"

Кафето с чаша вода има дълга история. Ако първоначално тя е служела за друга цел, а именно да се постави в нея използваната лъжичка, това се е променило през 1873 г., когато е открит първият водопровод от Алпите и по този начин се е подобрило качеството на питейната вода. Дотогава кафенетата е трябвало да инвестират в пречистване на водата, за да приготвят и сервират най-доброто кафе. Водата от Алпите представлява облекчение за кафенетата и, разбира се, намалява разходите им. Кристално чистата вода, която преди е била предназначена единствено за богатите, става достъпна за всички и същевременно - предпоставка за приготвяне на качествено и вкусно кафе. И до ден днешен чашата вода се смята за добър тон във виенските кафенета. По този начин те всекидневно напомнят за високото качество на виенската вода.

На какво седят гостите във виенските кафенета

Когато говорим за типичното виенско кафене, съществуват множество социални практики и ритуали, които създават много специална атмосфера. Освен огромното разнообразие от кафе, сладкиши и международни вестници, виенското кафе е известно и с масите си с мраморни плотове, поставките за вестници и полилеите и столовете на австрийската фирма "Тонет", наричани у нас просто виенски столове.

Историята на фирмата започва в средата на XIX век, когато германският дърводелец Михаел Тонет се преселва от германския град Бопард край Рейн във Виена. Тук той патентова изобретението си да извива "вареното дърво" и слага началото на най-голямата мебелна империя на XIX век. Класическият стол номер 14 на Тонет се смята за традиционен за виенските кафенета. Облегалката на стола, произведен за първи път през 1859 г., е направена от термично обработени и извити в специални калъпи букови пръчки, т.нар. варен бук. От този модел са произведени 50 милиона стола. Виенските столове се отличават с непреходна елегантност, а който иска да ги изпробва, трябва просто да посети някое виенско кафе.

Кое е най-необичайното място за кафене

Във Виена има кафене и на гробищата. Виенското централно гробище наистина е необичайно място за кафене, но това още веднъж показва специалното отношение на виенчани към смъртта. След разходка из гробищния парк, който наистина си заслужава да бъде посетен, всеки може да се подкрепи с едно истинско виенско кафе и с някой от специалитетите на известната сладкарница "Оберла".

По материали на Ойроком - ПР София

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Българинът готов да похарчи средно 531 лв. на Черния петък

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 216

Индустрията ни с първия ръст от 20 месеца

автор:Дума

visibility 907

/ брой: 216

Бюджет с 3% дефицит и пакет от мерки ще внесе служебната власт

автор:Дума

visibility 988

/ брой: 216

Над 17% от работещите в ЕС са били с временни договори

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 216

Кремъл отрече за разговор Тръмп-Путин

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 216

В РСМ очакват скоро промени в конституцията

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 216

Вотът на доверие към Шолц преди Коледа

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 216

Преходният съвет на Хаити уволни премиера

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 216

Изолация и безсилие

автор:Александър Симов

visibility 733

/ брой: 216

Да направим крачка назад, за да вървим три напред като общество

автор:Дума

visibility 1035

/ брой: 216

България се нуждае от връщане на държавността

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 216

Време е Борисов и Пеевски да бъдат изолирани от властта

автор:Дума

visibility 1005

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ