09 Ноември 2024събота14:14 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Най-нелепите твърдения за храненето

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 2064

Важността на храната - нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много правила. За някои от тях обаче всъщност няма никакво основание, но предавани от уста на уста или тиражирани от някои медии, те са придобили широка популярност. Независимо от това е важно да знаем кои са най-нелепите неща, говорени за храните, за да може да не им се поддаваме.

Когато млякото има син оттетък,
нещо с него не е наред


В действителност е точно обратното - това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

В млякото добавят консерванти
за удължаване срока на годност


Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

За да изчистим водата
от микроби е, достатъчно
да я преварим


Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

Консервите не са
полезни за здравето

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

Не трябва да се
плува след ядене


Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

Влюбените губят апетит


Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет, е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

Децата могат да бъдат
хранени с гъби


Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.

Отровата от гъбите може
да се отстрани след
преваряване няколко часа


Това е заблуда - в повечето случаи отровата е термоустойчива. Някои смятат, че при натравяния с гъби помага алкохолът. Точно обратното, той задълбочава натравянето.

Хората с мазна коса
не трябва да злоупотребяват
с мазна храна


Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

Суровите продукти
са по-полезни
отколкото варените


Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци като патладжаните например съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти невинаги се усвояват пълноценно от стомаха.

Марулите са еликсир
 за стройна фигура


Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.

Черният дроб е много полезен


В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

Ако храната изглежда
и мирише добре,
тя може да се яде

Това невинаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

Дъските за рязане,
направени от дърво,
не отговаряли
на санитарните норми

Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.

Кафето влияе отрицателно
на бременността

Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.

Кафето повишава
артериалното налягане


Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.

Лимоните са кисели,
защото в тях няма захар,
а много витамин С


В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

Морковите са много
полезни за очите


Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.
Ако сте подвалстни, на някое от тези твърдения, знам, че само една статия няма да промени отношението към храната, но поне може да ви накара да потърсите повече информация по въпроса. А това вече е нещо полезно.
 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1542

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1548

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1037

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1405

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1524

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1560

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1461

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1323

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1347

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1401

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1303

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ