19 Октомври 2024събота23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка fide.com

Шахматистките са 10-и в света

Мъжете останаха 27-и от 188 отбора

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 729

Женският отбор на България по шахмат завърши с категорична победа участието си на 45-ата Олимпиада в Будапеща. Европейските шампионки за 2023 г. надиграха Италия с 3,5:0,5 и с 16 мач-точки се наредиха на десето място в крайното класиране.
Мъжкият ни тим допусна поражение, което го остави с 14 мач-точки на 27-о място.
В последния 11-и кръг срещу Италия победи записаха Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова и Белослава Кръстева на първа, втора и четвърта дъска, а на трета Виктория Радева направи реми.
Бившата световна шампионка Стефанова имаше на пръв поглед загубена позиция с черните фигури срещу Марина Брунело, но италианката направи серия от неточности в цайтнота, което обърна хода на играта в полза на българката. С белите Салимова не остави съмнение в превъзходството си срещу Олга Зимина, докато Кръстева се справи с Джулия Сала. С ремито си Радева събра 7 т. от 9 партии - най-висок актив в българския тим. Стефанова и Салимова приключиха с по 6,5 т., Пейчева добави 4 т., а Кръстева - 4,5 т.
При мъжете нашите се бориха до последно срещу поставения под №7 в стартовия списък тим на Германия, но претърпяха загуба с 1,5:2,5. На първите три дъски партиите завършиха реми, съответно между Иван Чепаринов и Винсент Кеймер, Дмитрий Коларс и Аркадий Найдич и Мартин Петров и Матиас Блубаум. На четвърта дъска обаче Момчил Петков отстъпи на Фредерик Зване, откъдето дойде и разликата между двата отбора. От българския тим с най-много точки завърши  Чепаринов - 6,5 от 10 възможни. При първото си участие за националния отбор на България роденият в Рига германски гросмайстор спечели 6 т. Петров добави 5 т., Петков - 6,5, а Григоров - 3.
Титлата при мъжете заслужи Индия с 21 от възможни 22 т. Сребърните медали със 17 т. останаха за поставените под №1 в стартовия списък САЩ, а със същия актив бронзът бе за Узбекистан, който не можа да защити титлата си от Олимпиадата в Ченай 2022.
И при дамите триумфира Индия с 19 т., пред Казахстан - 18, и САЩ - 17.
Участие на Олимпиадата взеха 188 отбора при мъжете и 170 при жените.

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 1578

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 1582

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 2113

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 1612

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 1630

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 1880

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 1812

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 2100

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 1912

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 1609

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ