13 Юли 2024събота01:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

Вълнуващи пътеписни страници

/ брой: 131

visibility 315

Иван Д. ХРИСТОВ

Писателят Продрум Димов е неуморен орач на литературната нива и радетел на духовността. Макар и прехвърлил деветдесетгодишна възраст, той продължава да пише и издава нови художествено-документални книги. Рожба на нестихващия му творчески порив и родолюбие е и новата му, малка по обем книга "Пътеписни страници от Лондон", изд. "Българска книжница", 2024 г., с метафорично подзаглавие "Под навъсеното ноемврийско небе на Лондон".
В нея авторът увлекателно и вълнуващо описва своите пътеписни записки от няколкодневното си пребиваване в британската столица в края на ноември 2022 г., предвождан от внука си Стоянчо, живеещ там. Основната цел на пътуването на писателя е литературната среща в българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон. На срещата с учениците присъства и посланикът на България във Великобритания Марин Райков, и културното ни аташе Ивайло Мойсов, както и директорката на училището Снежина Мечева, и преподавателката Здравка Момчева. На нея Продрум Димов запознава присъстващите с личността на един изключителен българин - Димитър Горов, съратник и близък приятел на Ботев, художествен персонаж от обширния очерк в книгата си "Беззалезни изгреви". Емоционалните репортажни бележки на автора от срещата завършват с признателните думи на директорката на училището: "Това е една паметна среща, в която възкресихме Паметта Българска."
Писателят се възползва от щастливата възможност да се запознае с културната история и духовното богатство на Лондон, като посещава и описва впечатленията си от Британския музей, Националната художествена галерия, Шекспировия театър, Монумента на Байрон и други. Интригуващото четиво прави читателя съпричастен към преживянията и вълненията на автора при посещението на тези емблематични туристически обекти и го кара да усети динамичния ритъм на живота в британската столица - "една невероятна шумотевица и постоянна върволица от забързани хора, увлечени в нескончаемия поток от ежедневните си битови грижи". Пътеписният разказ на автора е илюстриран с богат снимков материал, който го обогатява и допълва.
В послеслова на пътеписа Продрум Димов споделя и своите тревожни размисли за "постоянната забързаност и досадното напрежение на живота в онова общество". Искрено споделя своята нравствена и човешка гледна точка за това: "За нищо на света не бих предпочел да споделям безсъдържателното съществуване на нашите съвременници под британско небе. Няма нищо по-хубаво и красиво, мило и скъпо от роден край и родина... Гледам прокудените наши съотечественици и се питам дали ще дойде ден, който ще ги завърне отново под българско небе."
Правилно казваше писателят Николай Хайтов, че "пътеписът се пише не за пътя, а за хората". Димов потвърждава това. Новата му книга поражда размисли и откроява социални и нравствени проблеми в живота на днешното ни общество. "Пътеписни страници от Лондон" продължава и утвърждава родолюбивата мисия на писателя и неговата открита и честна гражданска позиция.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ