12 Юли 2024петък23:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Класации

EIU с изненади в новата си класация:

Две наши съседки сред нaй-дoбpитe в cвeтa зa пpaвeнe нa бизнec

В развитите икономики ръстът ще е стабилен, но относително бавен

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 520

Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес в света. С това твърдение излиза най-новата класация на Economist Intelligence Unit за глобалната "бизнес среда", цитирана от CNBC. От нея става ясно още, че съседна Гърция също попада сред страните с най-голям напредък при благоприятните условия за бизнес. В челната десятка попада още една наша съседка и това е Сърбия.
Страната е постигнала най-голямото подобрение на бизнес климата в класацията на EIU благодарение на осъществените от пробизнес ориентираното правителство реформи, подчертава докладът. Освен съседните нам държави, Катар и Индия също влизат сред страните с голям напредък. Индия, която е на трето място сред страните с най-голямо подобрение на бизнес средата, е единственият пазар на единична страна, който предлага потенциал за растеж, сравним с този на Китай, отбелязват авторите на доклада

Почти никой обаче не може да се мери със Сингапур

Факторите, които правят южноазиатската страна водеща бизнес дестинация, са политическата й стабилност и вниманието на правителството върху помощта за местните компании от частния сектор да се модернизират в технологично отношение.
"Сингапур ще остане най-доброто място в света за правене на бизнес, както през последните 16 години", твърди Прианти Рой - ръководител на прогнозите и анализатор за Европа в EIU.
Индексът на бизнес средата на EIU измерва привлекателността на бизнес средата в 82 държави, като разглежда 91 показателя, разпределени в 11 различни категории. Сред тях са индикатори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики. Той подсказва също кои икономики са в по-добра позиция за растеж от други и е "ефективен начин да се установи къде скоро може да се очаква ръст на инвестициите".
Според прогнозите Сингапур, Дания и САЩ ще бъдат страните с най-добра бизнес среда през идните пет години, твърдят експертите в доклада.
Дания и САЩ заемат съответно второ и трето място в класацията. Дания, с нейните "стабилни макроикономически основи" и висококачествен транспорт и дигитална инфраструктура, е една от най-привлекателните локации за бизнес в света. Пазарните възможности ще останат благоприятни и отвъд океана, особено с малкото ограничения за търговия в чужбина и инвестиции в самата Америка.
Германия и Швейцария заемат четвърто и пето място, а Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия допълват топ десет на най-добрите места в света за правене на бизнес.
„Всички те са развити икономики и имат дългогодишно силно представяне в нашия индекс, затова обичайно са сигурен залог за инвестиции“, отбелязват авторите на доклада, но предупреждават, че ръстът на брутния вътрешен продукт на тези страни вероятно ще остане стабилен и относително бавен.
Гъpция, Apжeнтинa и Индия обаче ca тpитe нaй-бъpзo пoдoбpявaщи ce бизнec cpeди в ?лacaциятa нa Есоnоmіѕt Grоuр. Toп 10 тук ce дoпълвa oт Aнгoлa, Kaтap, Keния, Дoмини?aнc?aтa Peпyбли?a, Beнeцyeлa, Литвa и Cъpбия.
Моделът на Economist Group измерва данни от две десетилетия, като успешно прогнозира кои страни и територии са на ръба на забележим икономически растеж и следователно кои са благоприятни дестинации за насочване на бъдещи инвестиционни разходи. Индекса на бизнес средата включва не само количествени прогнози като нарастващи пазарни възможности, но също така включва трудни за измерване индикатори, като вероятни предстоящи промени в политиката, търсене от ключови търговски партньори и промени в институционалната среда.
Гърция е свидетел на най-значителното подобрение, което показва, че про-бизнес правителството на страната е приложило реформи, намалило е данъците и е предприело инициативи за повишаване на доверието на бизнеса.
Освен това рязкото подобрение на индекса на Аржентина до голяма степен отразява реформите на свободния пазар, които се очаква да въведе президентът Хавиер Милей, като например политики за насърчаване на частните предприятия и привличане на чуждестранни инвестиции.
Индия е единственият пазар в една държава, който предлага потенциален мащаб, сравним с този на Китай.

Младежкият демографски профил на Индия

обещава както силно търсене, така и добра наличност на работна ръка, а очакванията са за бърз икономически растеж между 2024 г. и 2028 г., с нарастване на преките чуждестранни инвестиции в производствения сектор, тъй като фирмите се стремят да разнообразят веригите си за доставки далеч от Китай.
Изключително важно е да разберем как се променя светът и нашият индекс на бизнес средата, базиран на исторически данни и експертен анализ, е предназначен да помогне ефективно на глобалните организации да формулират своите бизнес стратегии за следващите пет години, коментират анализаторите.

Една държава, на която обръщаме специално внимание в този доклад, е Тайланд. Там политиките в полза на бизнеса - включително инвестиционни стимули и модернизирана инфраструктура - доведоха до скорошно подобрение на позицията в класацията, което предопредели рязко ускоряване на растежа на реалния БВП на глава от населението през следващата година. Това е само един пример за това как нашият индекс е чудесен водещ индикатор за инвестиционните тенденции, казва Прианти Рой, мениджър прогнози в EIU.

Какво се посочва за България

В новия доклад на EIU се припомня политическата нестабилност в страната ни след серията от извънредни парламентарни избори и "ротационното" управление през последните 9 месеца на ПП-ДБ и ГЕРБ. Посочва се също рискът от нови избори, което се потвърди след неуспеха на ротацията. Всичко това се отразява негативно върху доверието на инвеститорите и ще рефлектира върху икономиката на страната, посочват анализаторите.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ