02 Септември 2024понеделник14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 2 септември Св. мчк Мамант. Преп. Йоан постник, патриарх Константинополски. Св. 3628 мчци в Никомидия

Св. мъченик Мамант обърнал мнозина към християнската вяра

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 117

Св. мъченик Мамант се родил в началото на втората половина на третия век в Пафлагония, област в северната част на Мала Азия, между Понт и Витиния. Родителите му - Теодот и Руфина, били знатни и богати римски патриции. Те открито изповядвали своята вяра в Господа Иисуса Христа и привличали към Църквата много езичници. През време на гонението при римския император Валериан те били хванати и отведени в Кесария Кападокийска. Увещавани били да се откажат от евангелската вяра. Те не се съгласили, затова били затворени в тъмница. Теодот, бащата, умрял в затвора. Жена му Руфина, която била по това време в напреднала бременност, родила преждевременно сина си.
Като гледала безжизненото тяло на мъжа си и новороденото, тя молела със сълзи Бога да й разреши да последва съпруга си. За скъпото си дете тя молела Бога да му бъде баща, крепител и пазител на живота му. Разчувствала се силно при тая молитва, тя починала. Господ чул молитвата на Руфина и не оставил без помощ и грижи детето й.
В това време в Кесария Кападокийска живеела добродетелната и благочестива вдовица Амия. Господ й внушил да изпроси от управителя на областта разрешение да погребе телата на починалите християни. Получила позволение, тя отишла в тъмницата. Като видяла горкото сираче между умрелите му родители, тя решила да го отгледа и възпита като собствен син.
До петгодишна възраст детето не говорело. Първата дума, която изговорило, била "мама". Разчувствана от това, новата му майка го кръстила Мамант. Употребила старание да му даде най-добро възпитание. Преди всичко и най-много Амия се грижела да му внуши любов към Бога и дълбока почит към Неговия свят закон. Но благородната Амия нямала щастието да завърши възпитанието на своя любим питомец. Починала, когато той бил едва на 14 години, като преди това му завещала цялото си богаство.
Скоро след смъртта й гонението срещу християните в Мала Азия избухнало наново. На областния управител било доложено, че Мамант не само изповядвал християнската вяра, но и се стараел да обръща към нея съучениците си в училището. Император Аврелиан, който по това време се намирал в Кесария, повикал 15-годишния момък и почнал да го убеждава да се отрече от Христа. Мамант отговорил с непреклонна вяра в своя Бог. Разгневен, императорът заповядал да го бият жестоко. Накрая императорът произнесъл присъда: да бъде отнесен на брега на морето и хвърлен в морските дълбини. Но ангел Господен го освободил от ръцете на мъчителите и отвел в пустинната планина около Кесария. В продължение на няколко години светият отшелник бил наставник и помощник на околните жители.
Слухът за неговия чуден живот в планината стигнал до управителя на областта. Той пратил войници да го доведат в Кесария. Мамант изповядал наново смело вярата си в Христа Господа и отново бил предаден на жестоки мъчения. Накрая един езически жрец му нанесъл смъртоносна рана с желязна вила. Подкрепян от небесна сила, мъченикът стигнал до една пещера вън от града и там предал душата си на Бога в 275 г.

БСП изключи Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 167

България има нужда от алтернатива на десните бюджети на ГЕРБ

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 167

Електронните рецепти може да се изпълняват и частично

автор:Аида Ованес

visibility 209

/ брой: 167

С 12% поскъпнаха жилищата в София само за 6 месеца

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 167

От Витоша се лови и таксува роуминг със Сърбия

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 167

Летището в Пловдив отново е изцяло собственост на държавата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 167

България е първа в ЕС по ръст на купени нови коли

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 167

Войната в Газа върви с акция за ваксиниране

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 167

Засилено присъствие на КФОР в Митровица

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 167

Белград успокоява Москва за "рафалите"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 167

Накратко

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 167

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 263

/ брой: 167

Защитете децата!

автор:Боян Бойчев

visibility 230

/ брой: 167

Пчеларският сектор е поставен на колене

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 167

1 кг хубав мед струва колкото килограм домашно масло

visibility 207

/ брой: 167

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ