15 Октомври 2024вторник14:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 15 октомври преп. Евтимий Нови. Св. Лукиан, презв. Антиохийски

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 119


Евтимий Нови се отдал на постнически живот

За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея. Не са известни подробности: кога се е родил и в кои години се е подвизавал. Той бил благочестив човек. Прекарвал живота си в честно съпружество. По едно време душата му така се разплакала по Бога, че оставил света и неговите съблазни и заживял в пустиня в непрестанна молитва, в пост и труд. Големите му подвизи удивили ангелите. Изплашили демоните. Монасите от околните места го избрали за началник и учител.

Св. Лукиан Антиохийски живял в третия и началото на четвъртия век

Той се родил в град Самосат, Сирия. Бил син на богати и знатни родители. Получил прекрасно образование. Родителите му го готвели за светска служба. Но Лукиан от ранни години обикнал Бога. След смъртта на родителите си раздал на бедните своето богатство и заживял строг подвижнически живот. Благочестието, мъдростта и учеността му станали широко известни. Антиохийските християни го поканили да стане свещеник в техния град.
Като антиохийски свещеник Лукиан ревностно служел на Бога, проповядвал вдъхновено Евангелието. Обърнал множество езичници в светата вяра. Открил църковно училище, в което сам бил преподавател. В своя духовен живот Лукиан постигнал голямо съвършенство. Неговите мирни и полезни знания внезапно били прекъснати от гонението против християните, което предприел в началото на четвърти век римският император Диоклетиан. Мъчителите с особена ярост нападали епископите и презвитерите.
Славата на Лукиан като проповедник на Евангелието стигнала до императора. И той го повикал в Никомидия. Гонението било твърде силно, особено в Никомидия и Александрия. Мъченически били пострадали вече св. Антим Никомидийски и св. Петър Александрийски. Лукиан бил осъден на заточение и изтезания. Неочаквано след това бил освободен и се върнал в Антиохия. Отново се заел с предишните си трудове.
Гонението обаче пак се усилило след смъртта на Диоклетиан. Император Максимиан стигнал до лудост в своята ярост против християните. Безстрашен и смел, презвитер Лукиан отправил до управителя на Антиохия апология-защита на християнството. Затова бил арестуван и предаден на големи мъчения.
Наближил празникът Богоявление. Светият мъченик вече чувствал, че смъртта му е близко. И с радост я очаквал. Силно пожелал да се причасти за последен път заедно с братята по вяра. Християни, духовници и миряни успели да влязат в затвора. Донесли хляб и вино. Обкръжили лежащия мъченик вместо църковна стена. Поставили хляба и виното върху неговата гръд вместо евхаристичен престол. И така извършили светата Литургия.
На другия ден императорът пратил свои слуги да видят дали Лукиан е още жив. Едва дишащ от рани и болки, той извикал три пъти:
- Християнин съм!
И тъй предал на Бога душата си. Императорът заповядал да хвърлят тялото му в морето. Делфини по-късно го изнесли на брега. Християните го погребали с чест. Това станало в 311 г.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 98

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 92

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 111

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ