13 Септември 2024петък05:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Помагаме на производителите от планинските райони да защитят продуктите си

Евродепутатът създаде експертна работна група за прилагане на означението "планински продукт" в българското законодателство

автор:Дума

visibility 1231

Проектонаредбата за прилагане на термина за качество "планински продукт" ще бъде предложена на правителството, министерството на земеделието и на Народното събрание. Работата по текста е основната цел на сформираната на 15 септември експертна работна група.
"Добрите практики съществуват. Регионът ни е уникален и България има възможност да бъде сред първите държави членки, които въвеждат термина "планински продукт". Все повече потребители очакват чистите планински храни. Това ще помогне и на производителите, и на потребителите. Оптимист съм, че с общи усилия ще успеем". Това заяви Момчил Неков по време на експертното заседание.
На първата работна среща бяха отчетени спецификите в българското законодателство и производствената практика. Работата ще продължи с привличане на всички заинтересовани страни. Другите държави, които подготвят въвеждане на "планински продукт", са Италия, Германия и Австрия.
Българско сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони, са потенциални носители на престижното означение "планински продукт". 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф.
По-рано в петъчния ден Момчил Неков беше гост на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по икономика в Перник. Там той обяви началото на ученически конкурс с награда посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Жълт код за интензивни валежи с гръмотевици в петък

автор:Дума

visibility 86

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 1707

/ брой: 174

Комедиантът

автор:Александър Симов

visibility 1505

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1776

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 1135

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 487

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ