Разрешават до 65% вода в саламуреното сирене
/ брой: 2
Промени в редица наредби, касаещи качеството на храните у нас, предлага Министерският съвет. В Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти се предвижда саламурено сирене с повишено водно съдържание да има съдържание на вода не повече от 65 на сто. Тестове на различни марки сирене през миналата година показаха до 85% вода в продуктите. В 58% от изследваните сирена бе установено водно съдържание над нормите. От тествани 36 марки от "Активни потребители" при 19 водното съдържание е между 60 и 70%, а при други две марки надхвърля - 70%.
Друга промяна предвижда предоставяне на информация за потребителите в случай на непредварително опаковани храни. Предвижда се информацията да се предоставя чрез посочване в менюто за предлаганите ястия - за храни, които се консумират в заведения за обществено хранене.
На бурканите с мед пък задължително ще пише страната на произход, където е бил добит. Когато медът произхожда от повече от една страна, страните на произход се посочват върху етикета в основното зрително поле в низходящ ред според техния дял от теглото на меда, заедно с процента, който представлява всяка от тези страни на произход. Допуска се отклонение от 5% за всеки отделен дял в сместа, изчислен въз основа на документацията за проследимост на бизнес оператора.
Регламентират наименованията "конфитюр", "конфитюр екстра качество", "желе", "мармалад от цитрусови плодове", "желе-мармалад", "подсладено пюре от кестени", "мармалад от плодове" и "мармалад от плодове екстра качество".