05 Ноември 2024вторник10:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 5512

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

Драстичен воден режим в Плевен

автор:Дума

visibility 1110

/ брой: 210

Откриха 463 флакона райски газ в дискотеки в София

автор:Дума

visibility 1197

/ брой: 210

Деца изпаднали в абстиненция след забраната за телефони в училище

автор:Дума

visibility 1537

/ брой: 210

Работодатели оспорват в съда по-високата минимална заплата

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 210

Подписват договор за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 1379

/ брой: 210

ВМЗ-Сопот с нов стар директор

автор:Дума

visibility 1442

/ брой: 210

Предлагат данък върху новите дрехи

автор:Дума

visibility 1709

/ брой: 210

Скопие окончателно се ангажира с Коридор 8

автор:Дума

visibility 1482

/ брой: 210

Албанският премиер разгневи Гърция

автор:Дума

visibility 1356

/ брой: 210

Заплашиха съдийка за промигрантско решение

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 210

Накратко

автор:Дума

visibility 1613

/ брой: 210

Чорбаджийски неволи

автор:Аида Паникян

visibility 1339

/ брой: 210

Забрави ли ЕС кой е Б.Б.

автор:Юри Михалков

visibility 1341

/ брой: 210

Лицемерие в нещастието

автор:Таня Глухчева

visibility 1378

/ брой: 210

Бананова република

visibility 1177

/ брой: 210

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ