27 Септември 2024петък08:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чуждите инвестиции в България се сриват

Спадът е със 76 на сто спрямо година по-рано

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 588

76% е спадът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България спрямо година по-рано, показват най-скорошните данни на Българската народна банка (БНБ). За периода януари–юли нетният поток на инвестициите, макар и положителен в размер на 605,3 млн. евро, намалява с 1,9 млрд. евро спрямо съпоставимия 7-месечен период на 2023 г.
Данните едва ли са изненада, като се имат предвид скорошните новини за изтеглянето на големи чуждестранни инвеститори от българския пазар, както и продължаващата политическа нестабилност – основен източник на притеснение сред инвеститорите.
Според данните на БНБ дълговите инструменти – средствата, отпуснати от чуждестранните компании майки на дъщерните им дружества, намаляват с 485,9 млн. евро а годишна база. За сравнение, през януари–юли 2023 г. имаше годишно увеличение с 13 млн. евро. Отрицателният резултат сега означава, че дъщерните дружества връщат заемите си към централите си в чужбина.
"От една страна, това е добър знак, защото означава, че способността за плащане е налице“, коментира за еconomic.bg икономистът Димитър Чобанов. По негови думи, при положение че лихвите се покачват, минусът пред числото може да се разчете и като знак, че "българската икономика е способна да си плаща задълженията“. Има обаче и друго възможно тълкуване. "Това може да означава, че няма какво да се финансира тук. Ако няма интерес към българската икономика, това означава, че ситуацията се влошава, но двете неща следва да се претеглят“, добави Чобанов.
Любопитен момент в статистиката на централната банка са данните за реинвестираната печалба през януари–юли 2023 г., когато надхвърли 2 млрд. евро. За сравнение, за тазгодишния период сумата е само 853,3 млн. евро, или с близо 50% надолу.
Инвестициите в дялов капитал намаляват почти наполовина, става ясно още от статистиката на БНБ. В периода януари – юли 2024 г. те са 237 млн. евро, докато година по-рано са били 423,2 млн. евро.
По-рано този месец стана ясно, че производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия „СЕ Борднетце – България“ ЕООД ще затвори завода си в Мездра, като е планирано преместване в Молдова и Румъния. През юли германската корпорация за кабелни системи за автомобили Leoni също реши да затвори завода си в Плевен.
"Напоследък, за съжаление, не само чуждестранните, но и местните инвестиции не се случват. Общо инвестиционната активност у нас не е достатъчно висока и това си е цяла наука“, смята Чобанов.
Според него "има няколко ключови проблема, свързани до голям степен с имиджа на България пред инвеститорите". "Някои си търсят причини да не дойдат, но ако те спазват правилата, смяната на правителствата не би трябвало да е фактор. Повечето инвестиции, свързани с производство, са свързани най-вече с външния пазар, така че дали тук правителството е едно или друго, за тях не би трябвало да има някакво значение", каза Чобанов.
Други важни фактори, които инвеститорите взимат предвид, са правото на собственост, върховенството на закона и, не на последно място, състоянието на пазара на труда.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ