20 Юни 2024четвъртък00:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Това ли е Европа?

/ брой: 107

автор:Таня Глухчева

visibility 1634

В петък бе нападнат поредният европейски лидер - премиерът на Дания Мете Фредериксен. Тя не е простреляна с няколко куршума, както колегата й Роберт Фицо преди три седмици, а само удряна с юмруци. На улицата. Посред бял ден. Пред много свидетели.
Ако прибавим към това и десетимата немски политици от различни партии, които бяха удряни, пребивани, замеряни с твърди предмети и т.н., остава да се запитаме: "Това ли е Европа? Това е ли примерът за другите страни по света?"
За Фицо поне имаше "оправдание" - водената от него политика е в пълен разрез с евроатлантическите ценности. Но къде е сгрешила Фредериксен? Антируски настроена, в държавата нямат проблеми с ЛГБТ+ общностите... Единственото, което ми хрумва, е, че е социалдемократка, но днес в Европа трудно може да се направи разлика между леви и десни, така че и тази версия отпада.
Властите съобщават, че задържаният нападател е 39-годишен поляк, който работи в Дания, но не говори и не разбира езика, а по време на деянието е бил пиян и вероятно дрогиран, и не е съзнавал кого налага с юмруци.
Сякаш това е достатъчно оправдание.
Крайно време е европейските лидери да осъзнаят, че не са безсмъртни и това, което се случва на обикновените хора, очевидно, може да им се случи и на тях. Трябва да си дадат сметка, че агресивните политики, които водят, се отразяват на обществото, всичко негативно се пренася върху избирателите им и няма как да не се отключи нещо в мозъка им и да станат насилници. Престъпници.
Преди години в учебниците по история имаше снимка на 3-годишно дете, което малко след края на Втората световна война е отвлечено от юноши и изтезавано в продължение на три дни, защото искали да видят какво е усещането да имаш "военнопленник". Американски войник пък бил толкова стресиран след войната, че веднъж, докато жена му простирала дрехите, той видял само отражението й и решил, че врагът го дебне, затова я застрелял.
Но за тези случаи вече никой не говори. А се насажда нова омраза и агресия, предимно сред подрастващите. Затова евролидерите да внимават. Да не сме лоши пророци, но случаите с нападенията вероятно ще продължат, дори зачестят. Това ли е Европа, която искаме?

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ