Екран
Фестивал
"Кино гурме" - 8 години и 34 филма
/ брой: 51
Кино с предизвикателни пътешествия и "опияняващи" истории - това са най-важните компоненти в традицията, създадена през годините в партньорството между "София филм фест" и "Домейн Бойар". Заглавията се подбират внимателно, вината - с усет и майсторство, а подходящото съчетание между тях ражда страхотното кинопреживяване "Кино гурме", добре познато на публиката в София.
Осем години и 34 филма по-късно организаторите поднасят новите винени и кулинарни предизвикателства на 2019 г. За да допълнят уникалната колекция с филми, в програмата на 23-тия СФФ са включени три нови продукции. Първата е "Кралят на бюрека" на Орит Ориф Ронел, която представи лично на публиката своята документална творба. Филмът разказва за възхода и падението на Алколомбри - българско семейство пекари, които заминават за Израел малко след основаването на държавата и създават прочутата си пекарна за бюреци.
"Най-добрият сомелиер на света" е новата документална творба на Николас Карерас, която публиката ще може да види на 20 март в Дома на киното от 20.30 ч. и на 27 март в Културен център "Г8" от 20.15. Този документален филм улавя човешкото преживяване по време на надпреварата между най-добрите сомелиери в света, които в рамките на 3 дни трябва да демонстрират резултатите от труда си през целия им живот - престижното световно състезание за сомелиери се провежда на всеки три години и излъчва най-добрия в света.
"Хаен: Върджин & Екстра" е документален филм на посветения в кулинарното майсторство Хосе Луис Лопес Линарес. Може да бъде видян на 26 март в Дома на киното от 18.30 ч. и на 28 март в Културен център "Г8" от 18.15. Разказът е за началото на нашия век, когато в провинция Хаен избухва революция - оказва се, че от най-емблематичния им сорт маслини Пикуал, който исторически винаги е бил подценяван, може да се произвежда най-добрият зехтин екстра върджин в света. Филмът запознава зрителите и със скритата красота на една от най-малко познатите провинции на Испания.