Произвеждаме все по-малко плодове
/ брой: 111
С 19,2% по-малко български плодове са произведени през 2023 г., показва анализ на земеделското министерство на пазара на плодове и зеленчуци у нас. При продукцията от зеленчуци също има намаление, макар и не толкова значително - с 5,6%.
Експертните оценки сочат, че основна причина за намалението в производството са климатичните условия през м.г., когато бяха регистрирани нетрадиционно ниски температури и измръзвания на площи в някои от районите на страната. Най-съществено бяха засегнати насажденията с праскови, кайсии и череши. Негативен ефект върху развитието на културите оказаха и проливните дъждове.
Най-сериозно намаление на продукцията на годишна база се отчита при прасковите и нектарините (с 55,3%), както и при кайсиите и зарзалите (с 43%). Съществено по-малко са и добитите количества череши, орехи, круши, вишни и ябълки - с между 14,3 и 24,7%. Производството на малини е незначително под нивото от предходната 2022 г., а единствено това на сливи бележи известно увеличение - с 1,9%.
За сметка на по-слабата реколта, вносът на плодове през 2023 г. е незначително увеличен на годишна база с близо 1% до 397,5 хил. т пресни плодове. Половината от това количество се формира от цитрусите и бананите. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки (13,5%), които намаляват с 11,6%, до 53,8 хил. тона.
Износът на български плодове също намалява - с близо 10% на годишна база, до 69,4 хил. т пресни плодове. Понижението на общия износ на пресни плодове през 2023 г. се дължи основно на значително по-малкото количество дини, реализирано извън страната - с 8,7 хил. т или 38,8%. Чувствително под нивото от предходната година е и износът на кайсии (с 86,1%) и сливи (с 68,8%), докато при ягодите намалението е слабо изразено - с 1,4%.