04 Ноември 2024понеделник01:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да пасем зелено в жегите

По-кротко на софрата, препоръчват се леки зеленчукови храни и много течности

/ брой: 144

автор:Васил Попов

visibility 5301

Като ни налегнат летните жеги, не всички си представят орехова сянка дебела. Не си представят и чадър на морския плаж, нито усойни гори тилилейски. Вместо това на някой му се привижда малък басейн, пълен с таратор и в него плуват големи калъпи лед. И още някой там с бавни плавни движения в стил бруст настига една мъничка чашка с умряла от студ мастичка. Че какво й е на такава картинка?
Други народи при други условия се оправят с горещ чай, като изравняват вътрешната температура с външната. Въпрос на вековни традиции и навици. За българските географски ширини, дължини и азимути най-добре е да ядем плодове и зеленчуци, по възможност нашенски, да пием по 2-3 литра вода. А зарзаватът да се мие обилно в течаща вода. Така не е трудно да си спомним стихче на Трендафил Акациев:

Марули, марули, марули,
безкрайно зелено поле.
Сред него седи и се пули
едно възхитено теле.
Хапни си, теленце, хапни си
марули и свежа роса.
О, как ми се иска да клекна
и аз да паса.

Да, обаче ние не сме теленца да хрупаме безсолни марулки. Ние ще прибавим към тях и други нещица. Който е ходил в казармата преди доста години, може да си спомни и за таратор, в който ролята на краставицата се играеше от маруля. Но да вървим напред и да се радваме на вкусотии и в горещото време.


Зелено, зелено и шарено

Тази салата е смесена, може да се използват каквито и да е свежи зелении.
Продукти: марули, зелени салати, 1 глава червен лук, 2 моркова, 1 стрък целина, резен зеле, 1 1/2 чаени лъжици винен оцет, 1/2 чаена лъжица изсушен босилек или риган, сол и пипер, 1/4 чаша зехтин.
Листата от маруля се накисват в голям съд с вода или на мивката. Нека да се изцедят. Разкъсват се на парченца. Нарязват се лукът и целината. Обелват се и се настъргват морковите и зелето. Смесват се и се разбъркват. От оцета, босилек или риган, сол и пипер на вкус и зехтина се разбива дресинг, залива се салатата и се разбърква.

Без тиган и олио

Някои домакини отдавна са се отказали да пържат тиквичките. Така се избягва потенето с часове около печката и обилните мазни пръски. Нарежете тиквичките, посолете и ги оставете да се отцедят. Пригответе си голямата тава, обилно намаслена с олио, леко я наклонете чрез подпиране примерно с кибритена кутийка така, че мазнинката да се стече пред вас. Сипете брашно в чинийка и сте готови. Всяко резенче от тиквичките набрашнете от двете страни, топнете в стеклото се олио и ги редете като керемидки отгоре надолу. Като се напълни тавата, фурната вече е сгорещена, мятате и си пиете кафето, докато хванат цвят от жежкото. През това време може да си наредите и втора тава по същата метода. Като изстинат, си ги направете по любимия начин - с разбито кисело мляко с копър и чесън, със смачкан чесън и оцет и както още се сетите.

Каква мозайка!


Рататуй е здравословно зеленчуково ястие от Прованс, Франция, за което има много вариации. В тази рецепта се използва тенджера под налягане, за да се приготвят зеленчуци с чуден вкус и цвят. Сервирай като основно ястие със салата, сирене и питка или пък го сложи на масата като гарнитура към месо или риба на грил.
Продукти: 1 средна глава лук, 2 скилидки чесън, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 малка тиквичка, 1 голям патладжан, 3 супени лъжици зехтин, 500 грама нарязани домати, 1/4 чаша вода, 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка, 1 1/2 чаени лъжички сол, 1/4 чаена лъжичка черен пипер, 2 супени лъжици босилек, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 2 супени лъжици винен оцет.
Нарежете лука и на тънки парченца скилидките чесън. Почистете и нарежете чушките, тиквичките по дължина и на по-дребни парчета, патладжана на кубчета. Загрейте зехтина в тенджера под налягане на средно висока температура. Добавете лука, чесъна и чушките, докато омекне лукът. Добавете тиквичките, доматите, водата, мащерката, 1 1/2 чаени лъжици сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. След 2 минути добавете патладжана. Покрийте с капака, за да се получи ефектът на тенджерата под налягане. Намалете температурата. Засечете 4 минути от съскането на клапана. Свалете от котлона и изпуснете налягането по бързия метод. Свалете капака, добавете босилека и магданоза, сол и черен пипер, оцета. Сервирайте горещо или на стайна температура.

Кавалерът на Блъди Мери


Който се изкушава да си забърка коктейл с малко водка и много доматен сок, трябва да знае поне две неща. Водката леко разширява кръвоносните съдове, а солта задържа водата в организма, което намалява риска от обезводняване. При всички случаи "кървавата" Мери си струва да има прекрасно мезе от препечени филийки. Брускетите с домати са класическо любимо лятно ястие. Обаче добрите брускети с домати зависят най-вече от наистина зрелите домати.
Продукти: 3 средни домата, 6 скилидки чесън, 12 листа босилек, щипка лют червен пипер (по желание), щипка черен пипер, сол на вкус, 3 с.л. балсамов оцет, 3 с.л. винен оцет, 2/3 чаша зехтин, 8 филии бял хляб, по-добре ръчен.
Загрейте фурната до 180 градуса. Нарежете доматите и счукайте чесъна. Добавете босилека и всички подправки, разбийте в кухненски робот или с пасатор. Добавете зехтина и бъркайте още няколко минути. Наредете филиите хляб на фолио и поставете във фурната леко да се изпекат за 5-7 минути. Полейте с доматената смес препечените хлебчета и сервирайте.

Я, какво шишче!


Някога в старата казарма, когато в закуската имаше и кашкавал, боецът забожда на вилицата си жълтеникавата плочка и я показва на жарта в печката, докато кашкавалчето поомекне, покапе и ръбчетата му покафенеят. После върху филийката хляб и ... Ох, мамо! Сега времената са по-модерни, пригответе си дървени шишчета, чери доматчета, малко зехтин, черен пипер.
Кашкавалът или друг вид твърдо сирене се нарязва на кубчета и на шишчетата се нанизват, редувайки с доматче. Пекат се на скарата 10-15 мин. Готовите шишчета се поръсват със зехтин и се подправят с черен пипер.
Тук може да се вихри фантазията. Вместо със сирене, пригответе пъстри зеленчукови шишчета. Подхоояши за това са нарязани на парченца тиквички, лук, чушки, патладжани, чери доматчета. И не пречи помежду им да нанижете кашкавалчета, нали?

Мечка от гората

Ако сте набрали в гората манатарка, значи знаете, че тя се нарича още меча гъба. Представете си сега мечка в гювече. (Французите имат елефан консоме ан тас - слон в паничка, но за тях друг път.)
Продукти: 1,2 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 3 щипки смляно индийско орехче, 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 300 г пресни манатарки, 5 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, 200 г балкански кашкавал.
Картофите се варят цели и необелени. Отцеждат се и топли се обелват. От тях се приготвя пюре, размесено с млякото, 30 г от маслото, смляното индийско орехче, сол и черен пипер. В 1 с.л. масло, размесено със зехтина, за 10 секунди се запържват нарязаните надребно скилидки чесън, прибавят се гъбите, нарязани също надребно, и на силен огън всичко се кавардисва 4 минути. Поръсва се с магданоза, посолява се и се подправя с черен пипер. Оставя се настрана. Глинени гювечета се намазват с останалото масло, пълнят се до половината с картофеното пюре, покриват се с пласт от запържените манатарки, върху тях се подрежда нарязан на кубчета кашкавал и се запечатва с още един слой пюре. Гювечетата се пекат в гореща фурна за около 20 минути, докато се зачервят отгоре.


Тайната на една ладия


Продукти: 4 тиквички, 1 стрък лук, 4 с.л. олио, 200 г сирене, 4 стръка копър, 1 яйце, 200 г консервирана царевица.
Тиквичките се разрязват на две по дължина и се бланшират 3 минути в кипяща вода. Охлаждат се и се издълбават като ладийки. Нарязаният наситно лук се запържва в олиото, след което се прибавя вътрешната част от тиквичките. Сместа се задушава за 5 минути. В подходящ съд се смесват сиренето, копърът, яйцето, запържената вътрешност на тиквичките и лукът, а накрая и царевицата. Тиквичките се пълнят с получената смес, след което се подреждат в намазнена тава. На дъното се налива един пръст вода и се пекат 20-30 минути, докато получат златист цвят.

Между Пекин и Шанхай


Продукти: 2 ч.ч. дългозърнест ориз, 3 стръка лук, 1 стрък чесън, 2 тиквички, 2-3 моркова, 2 червени чушки, 250 г печурки, 8 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 6-7 капки сусамово олио.
Оризът се поставя в купа и се залива с вода. Разбърква се няколко пъти и водата се изхвърля. Операцията се повтаря, докато водата се избистри. По този начин се премахва нишестето и оризовите зърна не се слепват. Оризът се поставя в тенджера и се залива с 5 чаши вода. Вари се на умерен огън, докато поеме напълно водата. Тенджерата се захлупва и се оставя да изстине. Бялата част на лука и чесъна се нарязва на колелца, а перата се запазват. Тиквичките също се режат на колелца, морковите на пръчици, чушките на кръгчета, а печурките на едри парчета. В по-дълбок тиган се загрява олиото и в него се запържват за 30 секунди лукът и чесънът. Добавят се гъбите и морковите и при непрекъснато разбъркване пърженето продължава 3-4 минути, след което се сипват тиквичките и чушките. След 5-6 минути зеленчуците се посоляват. Прибавя се охладеният ориз и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно между зеленчуците. Накрая ястието се поръсва със сусамовото олио и нарязаните на колелца пресен лук и чесън.

БДЖ запазва монопола за превоз на пътници още година

автор:Дума

visibility 2586

/ брой: 209

Над половината депозити у нас са до 1000 лв.

автор:Дума

visibility 2373

/ брой: 209

70% от хората не разпознават фалшивите стоки

автор:Дума

visibility 2322

/ брой: 209

Европрокуратурата разследва ЕНП

автор:Дума

visibility 2378

/ брой: 209

Тръмп подкара боклукчийски камион

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 209

187 държави в света подкрепиха Куба

автор:Дума

visibility 2114

/ брой: 209

Накратко

автор:Дума

visibility 2828

/ брой: 209

Подмяна

автор:Ина Михайлова

visibility 3132

/ брой: 209

Най-дясната държава

автор:Юрий Борисов

visibility 2569

/ брой: 209

Факелът на просвещението

visibility 2487

/ брой: 209

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ