21 Юни 2024петък21:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Н. Пр. Ахмед Шамар, посланик на Йемен у нас:

Хутите не са политическа, а религиозна групировка

Международната общност подценява опасността години наред, заяви дипломатът

/ брой: 22

автор:Таня Глухчева

visibility 2557

"Хутите не са политическа, а религиозна групировка", заяви Н. Пр. Ахмед Шамар, ръководител на дипломатическата мисия на Йемен у нас, на специална лекция в Съюза на българските журналисти. Повод за срещата с медиите бе засилващото се напрежение в Червено море.
Дипломатът представи официалната позиция на правителството на Република Йемен по повод зачестилите похищения на кораби в Аденския залив. От 19 ноември насам са атакувани 36 търговски кораба.
"Проблемът с хутите съществува вече девет години. Те убиха над 233 000 души, унищожиха много болници, училища. Те вредят на собствения си народ", подчерта дипломатът.
Вредите включват промени в образователната система - пренаписани учебници, пълни с екстремистки идеи, а 120 000 учители, които са отказали да ги преподават, са били уволнени. След направения от тях преврат през 2014 г. в страната настъпва остра хуманитарна криза - над две трети от населението живее в недоимък, 4 милиона души са разселени, без да се броят живеещите в пустинята. Много деца са отвлечени, за да бъдат превърнати в бойци, обясни посланик Шамар.
"Международната общност не прие сериозно проблема още в самото начало. Подцени го", каза дипломатът и допълни, че дори днес ООН отказва да помогне на законното правителство. Посланикът е убеден, че хутите само използват палестинския въпрос, за да оправдаят тероризма си. "Не може хора, нанесли толкова вреди на собствената си държава, да са съпричастни с нечие страдание", подчерта посланик Шамар.
В отговор на журналистически въпрос дипломатът съобщи, че за нашите моряци от кораба "Галакси Рийдър", похитен преди два месеца, се знае само, че са някъде на сушата.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ