30 Юни 2024неделя05:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хаос във времето от глобалното затопляне

/ брой: 66

visibility 1104

Пламен Трендафилов



Проливните и буреносни дъждове през пролетта на м.г. наводниха американските щати Нова Англия, Нешвил, Арканзас и Оклахома. Дъждовните порои и свлачищата пометоха къщи и други постройки, оставяйки без подслон и покрив над главата си милиони хора в Пакистан, хвърлиха в смут и напрежение световната общественост. Летни топлинни вълни опожариха източното калифорнийско крайбрежие, огромни площи от Африка и Източна Азия, незапомнена суша и бушуващи пожари в Русия унищожиха горски масиви и пшенична реколта, като високите температури счупиха всички предходни исторически рекорди.
Без да се прави аналогия и връзка между всички тези произтекли събития, връхлетели върху планетата ни като огнен метеор, открит остава въпросът дали това се дължи на глобалното затопляне като следствие на крайни аномалии на времето. Отговорът на този въпрос се свежда до една-единствена дума вероятно. Джо Лоримър - шеф на Института по климатични промени към град Ашвил, Южна Каролина, разказва следното: "Аномалиите и крайностите във времето се дължат на по-голяма честота и интензивност, разгръщащи се на широк фронт в атмосферата, а това допълнително се улеснява от изгорелите токсични газове. Това пък от своя страна допринася за интензивни дъждовни бури и снежни виелици, респективно високи температури и трайни суши. За съжаление това все по-често се случва."
Много от изследванията показват, че този процес е започнал преди много години с изгарянето на течни горива и вредни въглеродни емисии, което причинява парников ефект в атмосферата. Кевин Смит, научен изследовател от института на НАСА (Американския институт за ядрени и технологични изследвания), казва следното: "Ако ме попитате дали горещата вълна, обхванала Русия, има нещо общо с климатичните промени, отговорът ми е да." Между другото Русия от доста дълго време се отнася с пренебрежение и играе ролята на обструкционист по отношение на глобалните климатични промени, а в момента има и друг сериозен екологичен проблем - непрекъснато затоплящите се необятни сибирски площи... Температурните изследвания показват, че Земята се е затоплила с 1,4 градуса по Фаренхайт от времето на индустриалната революция, когато хората започнаха да пълнят атмосферата с карбонов диоксид и изгорели вредни емисии, поставяйки по този начин капани на природата.
Според доклад на Американския научноизследователски институт в Ню Йорк от 2008 г. се отбелязва, че през последните няколко десетилетия жителите на Северна Америка са преживели необикновено горещи дни и нощи и много по-малко студени дни и нощи, което е твърде необичайно за тези географски ширини. Статистиката сочи, че източните американски щати са много по-влажни, а западните са много по-сухи. Промените в циркулацията на валежите и океаните довежда до неочакван ефект. Това се утвърди с периодичните изменения в Тихия океан, причинени от течението Ел Ниньо, липсата на валежи и трайните засушавания в най-сухите калифорнийски части. През пролетта на тази година в продължение на две седмици в американските щати Нешвил и Арканзас се изсипаха поройни дъждове, като в продължение на две седмици средното количество на падналите дъждове бе 48,26 л/кв.м! Високите температури и водните изпарения допринасят за по-високата интензивност на влажността на въздуха и за това дъждовните бури са много често срещано явление. Доктор Марк Гренбърг, който от доста време работи по случая с урагана Катрина, връхлетял тихоокеанските крайбрежни щати Луизиана и Тексас, казва: "Възникват два въпроса - дали случващото се във природата се дължи на недобросъвестната човешка дейност или е резултат от климатичните промени, аз бих казал, че всичко това се дължи и на двете". А ние, жителите на тази земя, живеем в страх от неизвестното. Дали наистина ще станем свидетели  на грандиозен апокалипсис е въпрос, чийто отговор ще откриеме в близкото бъдеще.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ