27 Септември 2024петък22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Църквата отбелязва днес зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител

автор:Дума

visibility 1545

На 23 септември Светата Източна Православна Църква чества зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В дните на цар Ирод (управлявал Йюдея от 30 години преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово) в град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета, която е братовчедка на Света Праведна Анна, Майка на Пресветая Дева Мария Богородица. Двамата страдали много, че нямат деца. Дори и в своята напреднала възраст те непрестанно и горещо се молели към Господ Бог да ги дари с наследник. И молитвата им сторила чудо. При Света Праведна Елисавета дошъл Архангел Гаврийл. Той й казал, че ще зачене, ще роди син и ще го нарекат Йоан. На Свети Праведен Захарий, който се молел 40 дни в пустинята Свети Архангел Гаврийл му известил също, че Света Праведна Елисавета ще зачене и ще имат син, когото ще нарекат Йоан и не само ще проповядва идването на Месията, а ще го посочи и на всички хора на земята.
„Не бой се Захарие! Твоята молитва бе чута и жена ти Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан. Ще имаш радост и веселие и мнозина ще се зарадват на раждането му, защото той ще бъде велик пред Господа. Няма да пие вино и сикер, а ще се изпълни с Дух Светий още от утробата на майка си. Мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата и непокорните към разума на праведните и да приготви на Господ Бог народ съвършен".

Само един храм в цяла София носи името на св. Йоан Кръстител. Той е в квартал “Обеля” и вече е осветен. Повече от сто години в Софийско църква не е кръщавана на името на Йоан Предтеча. Последната е от 1900-та година в село Голеш. Това е странно, защото Йоан Кръстител е светецът с най-много празници в църковния календар - седем.

България има няколко манастира, посветени на името на Господния Кръстител. Това са Лопушанския манастир, построен през 10-ти век, в момента е мъжки / Видинска епархия/, Градешнишки манастир от 16 – ти век, в момента е без монаси / Врачанска епархия/ - съборната църква се казва “Рождество на честния и славен Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан”, и Жаблянския манастир, основан 16-ти век в Софийска епархия. В Кърджали през периода 1994 - 2000 г. е реставриран и осветен средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча”, състоящ се от църква, епископска резиденция, параклис, монашески килии и трапезария, оградени от крепостни зидове и кули.

 

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 1177

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 972

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 1126

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 1356

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 1306

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 2746

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 2108

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1332

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1321

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 1218

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ