16 Октомври 2024сряда01:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дребните грехове на големите личности

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 290

АФП

Основан преди повече от 30 г. и обединяващ главните готвачи на Елисейския дворец, на Белия дом или на Кремъл, клубът на главните готвачи на държавните глави се събра в края на август на годишната си среща в Хонконг. Това бе повод за членовете му да споделят помежду си тайните за дребните грехове на големите личности на нашата планета.
От Жорж Помпиду до Никола Саркози французинът Бернар Вуисон, който работи в кухнята на Елисейския дворец вече 37 г. и който е неин главен готвач от 7 г., е трябвало да свикне с навиците на петимата държавни глави, на които е служил. "Семейство Саркози иска за частните си вечери по-семпли блюда, салати, бяло месо и, разбира се, за госпожа Саркози спагети", казва Вуисон, натрупал опит преди това и в кухните на най-различни посолства. "Силно заинтересован от това, което му се предлага, президентът следи внимателно онова, което му се сервира и начина, по който е аранжирано ястието. Що се касае до избора на менютата, аз му правя предложения, а той избира, дори и когато става дума за обеди на борда на президентския самолет", допълва Вуисон.
И ако държавният глава на Франция предпочита една "по-естествена и лека кухня", то палитрата на предлаганите ястия е много широка - риба, бяло месо, телешко, като продуктите идват предимно от Франция, въпреки че там не може да се намери всичко.
Главният готвач на Елисейския дворец, който е роден във френския регион Солон, е привлечен от екзотичните кулинарни влияния, като например съчетаването на сладкото с киселото и обича да добавя свежи подправки, като например кориандър в ронливия пудинг или пък джинджифил. Той обаче се придържа към класиката и казва, че не е голям фен на "молекулярната кухня".
Нито един диетолог не се меси в работата му. Единственият президент, който се е обръщал към диетолог, всъщност е бил Франсоа Митеран, признава главният готвач на Елисейския дворец. Той споделя и че е поддържал привилегировани отношения с Жак Ширак и съпругата му, с която е имал повече време да говори. Но темпото се ускорило с идването на власт на Саркози, който организира повече приеми и посреща повече гости, признава 57-годишният Вуисон, чиито мандат приключва след три години.
В Хонконг за 33-ата годишна среща на клуба на главните готвачи на държавните глави главният готвач на Елисейския дворец е редом с Жером Риго, който приготвя блюдата на руския президент Дмитрий Медведев, и с Кристиан Гарсия, който от 1987 г. властва в кухнята на княжеското семейство на Монако.
Измежду 25-те главни готвачи, които присъстват на годишната среща на клуба, е и Кристета Комърфорд. Кристета е родена във Филипините и е първата жена главен готвач на Белия дом. Тя уверява, че човек лесно може да удовлетвори кулинарните нужди на семейство Обама. "Президентът и семейството му проявяват интерес към различни кулинарни стилове. Лесно е да изпълниш желанията им", признава тази дребничка жена, емигрирала в САЩ през 1980 г. и избрана да работи в Белия дом от Лора Буш. Любители на виетнамската кухня, но също и на китайските дим сум, семейство Обама обича също и морските дарове.
След галавечеря в хотел "Мандарин" в Хонконг главните готвачи на държавните глави поеха към Пекин, където се срещнаха с техните китайски колеги, като по този начин отново напомниха, че политиката разделя хората, но гастрономията ги обединява.
 

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ