19 Юни 2024сряда07:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Добро начало

/ брой: 112

автор:Александър Симов

visibility 1055

За два дни прочетох всякакви свободни съчинения, инсинуации, откровени лъжи и фейсбук фентъзи около пленума на БСП в събота. Едните казват, че това е преврат, който се случва в сенките на "Позитано" 20. Други информирани пък писаха, че на заседанието ще хвърчат глави и ще се раздават наказания, все едно сме се върнали във времената на Френската  буржоазна революция. Трети видяха завера за премахване на прекия избор за лидер в БСП и вкарването на членската маса отново в зандана на това да е безгласна и забравена. А някои медии стенеха как търговците овладяват левицата, за да я продадат на ГЕРБ и ДПС.
Общото между всички твърдения е това, че нито едно не отговаря на истината. Това бяха съвсем целенасочени лъжи, които да продължат да държат БСП в състояние на перманентни конвулсии, вместо да й позволят да започне своето възстановяване след кошмарните изборни резултати.
Пленумът беше свикан съвсем редовно, и то от Изпълнителното бюро. Ако някой може да види в това преврат, то той сигурно вярва, че и гущери управляват планетата.
Пленумът не наказа никого, не отмени прекия избор и категорично прие, че БСП няма да подкрепи кабинет с мандатите на ГЕРБ и ДПС.
Някъде да виждате подмяна? Измяна на принципите? Реваншизъм? Предателство към избирателите? Точно обратното е - БСП се обърна с гняв назад, за да може да намери път към своето различно бъдеще.
Голямата тема както винаги остана скрита под бутафорията на медийната пушилка и безкрайните инсинуации. А именно това, че БСП се обърна към всички леви хора в страната с покана за равноправен и добронамерен диалог. Защото след като години БСП беше давена в ежедневни медийни интриги, битки и телевизионни дуели, днес е крайно време да си поговорим за бъдещето не само на левицата, а и на това как левите избиратели виждат своето представителство.
Време е за нова идейна дискусия в левите среди, която да начертае възгледите ни за това какво е социалистическа политика в 21 век, както и посоката в която трябва да поеме едно ляво обединение.
Резултатите от изборите бяха катастрофални, но нека да отбележим, че наказанието беше насочено към разпарчетосаната левица. Избирателите така и не успяха да разберат защо лявото пространство започна да се цепи така мелодраматично и какво имат да делят отделните леви формации. Изходът от тази паяжина беше основна цел на проведения пленум. Но за да се случи тази идейна дискусия, за да може БСП да подаде ръка на всички свои съмишленици беше необходима промяната, която започна. Това не е промяна на интригите или дуелите. Това е промяна, която изисква първият от много години насам разговор за бъдещето и за идеите, които могат да го направят светло и различно. Наясно съм колко е трудно да се направи тази първа стъпка, както и наличието на достатъчно сили, които искат да я саботират. Но тя беше направена. Наистина беше. Без интриги, подмяна или предателство.
А това е едно добро начало.

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 493

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 548

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 495

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ