18 Септември 2024сряда17:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Регина Райчева показва акварел и тушова живопис (суми-е) в галерия "ЛИК"

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 323

Акварел и тушова живопис (суми-е) от проф. Регина Райчева представя столичната галерия "ЛИК". Дългогодишен преподавател в Лесотехническия университет по различни дисциплини за специалността "Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)", тя е от основателите й през 1995 г. и е работила дълго за развитието и международното й утвърждаване.
Рисуването я съпътства през целия живот. Занимава се с китайска тушова живопис от 2009 г., когато прави първите си крачки в дзен-семинарите на г-жа Ганга Кординг в Драгалевци, в Ковачевица, в Априлци, в Долна Баня, и на Виргиния Захариева в хотел "Св. Анастасия". Учи китайска калиграфия при художника Йосиф Радоев в Института Конфуций в София. През 2020-2023 г., по времето на КОВИД-пандемията, изучава онлайн китайска калиграфия в платформата Доместика при Томас Лам, а след това учи онлайн тушовата живопис (суми-е на японски) при Акеми Лукас - Кошу Сенсей.
Досега има две самостоятелни изложби: първата - през 1999 г. в САБ, втората - през 2020 г. в галерия "Финес", изцяло посветена на тушовата живопис, както и участия в Китайския културен център в София.

С акварел започва да се занимава късно; както и при много други хора, КОВИД-периодът дава възможност за откриване на нови, неизследвани за нея области. Акварелната техника е близка в някои отношения до тушовата живопис, особено с отношението към водата. Онова, което истински я привлича, е живият рисунък, който човек прави под въздействието на дадена сцена, пейзаж, атмосфера, човешко лице или тяло. Акварелът я завладява благодарение на уникалната комбинация (както и при суми-е) на пигментите, водата, хартията и безкрайните възможности на четки, шпатули и всякакви други предмети, използвани за рисуване.
Акварелът не търпи "довършване"; той е директен и разчита на момента; при него нещата или се получават, или не. Както и при тушовите рисунки, при акварела не може да правиш грешки. Когато се осмелиш да излееш директно върху листа онова, което те вълнува и се довериш напълно на ръката си, забравяш целия свят и постигаш магията на творчеството.
Рисува в малки и големи формати всякакви сюжети: градски пейзаж, фигури, портрети, животни, птици, природа, дървета, водопади; както от натура, така и от снимки. Тайната е да я развълнува дадена гледка, уникалния момент, и да изпита силното желание да го улови с четка или писалка. Използва както тушова живопис и акварел, така и техники с тънкописец, перо, въглен и др., които служат за бързи скици.
"Непрекъснато се уча: това запазва погледа ми свеж и вълнението истинско. Бамбукови стъбла, великолепната котешка козина, развята конска грива, лекият полъх в клоните на дърветата, с една дума, целия свят е мой върху един лист. Споделям го с вас, хората, които влизате в галерията", казва проф. Регина Райчева.

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 581

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 583

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 539

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 563

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ