29 Юни 2024събота07:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македонизмът отбеляза „голяма победа“ в Албания

В Тирана е поставена табела на „македонски език“ по искане на македонисткото дружество "Илинден"

/ брой: 118

visibility 850

Макединско друштво "Илинден" - Тирана

28 февруари 2024 г. Тирана. По време на срещата „Украйна-Югоизтона Европа“ президентите на Украйна, РС Македония и Албания - Володомир Зеленски, Стево Пендаровски и Еди Рама, демонстрират дружеските си отношения. Скопие и Тирана подкрепят Киев и осъждат Москва

По искане на македонското дружество "Илинден“ - Тирана, на сградата, където се помещава Комитетът за националните малцинства в албанската столица, ще бъде поставена многоезична табела, включително на македонския език и неговата кирилица, съобщава скопското издание „Фактор“.
„Това е още един успех на нашия комитет и на всички македонци в Албания, както и на другите малцинства“, каза Никола Гюрджай, президент на дружеството.
Той припомни, че на 31 януари 2023 г. е подал искане за поставяне на многоезична табела, а десет дни по-късно е получил положителен отговор.
„Но минаха месеци, а таблото не беше монтирано. Затова на 25 април т.г. изпратихме писмо до няколко институции в Република Албания, включително и до омбудсмана. Омбудсманът разгледа искането ни и се зае да постави многоезична табела на сградата на комисията“, казва Гюрджай.
Той изказва огромна благодарност на омбудсмана и служителите на тази институция за техния ангажимент най-накрая да инсталират многоезичната табела...


Факти за антибългарските действия на македонистите в Албания:
 
Партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) редовно протестира срещу включването на българското малцинство в Законопроекта за защита на националните малцинства в Република Албания. Реакцията на партията, която е единствената македонска политическа организация в Албания, дойде след заплахите на България, че ще наложи вето на членството на Албания в Европейския съюз.

Оцветените в червено райони в Албания, граничещи с РС Македония, са населени с българи. По неофициални данни българите в Албания са около 80 000 и населяват главно районите Голо бърдо, Полето, Мала Преспа, Корчанско, Гора, както и градовете Тирана, Берат, Дурас, Елбасан, Преняси, Кукас, Корча, Билища, Патос, Поградец, Либражд, Валона, Фиер и др.

“Признаването на “несъществуващото българско малцинство” в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството. Според историческите факти и преброяванията на населението в Албания няма българско малцинство. Такова малцинство съществува само в главите на българските власти в София. Македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана”, се казва в реакцията на МАЕИ, която представи пред медиите в албанския град Корча генералният секретар Васил Стерьовски.
През академична 2023/2024 г. Лекторатът по македонски език във Факултета по чужди езици на Университета в Тирана отново функционира. „Това е исторически ден за македонците в Република Албания. Изпитваме голяма радост и удоволствие да съобщим, че получихме положителен отговор на искането, подадено от Македонското дружество "Илинден" - Тирана, за повторно активиране на лекторията по македонски език във Факултета по чужди езици на Университета в Тирана“, каза Никола Гюрджай пред Македонската информационна агенция в Скопие...
България провежда само Летен семинар по български език в Тиранския университет, който се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, в рамките на програмата „Еразъм+“. Реципрочността изисква България също да открие Лекторат по български език в Тирана, в който постоянно да работят български преподаватели.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 349

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 397

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 372

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 394

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ