04 Юли 2024четвъртък09:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА БГНЕС, Новият стар премиер Антонио Коща

Петте най-важни неща за Португалия

Страната в другия край на Европа, в която отново ще управляват социалисти

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 305

Португалия проведе общи избори в неделя, които бяха спечелени от социалистите на Антонио Коща. БГНЕС припомня пет неща, които трябва да знаете за страната:

Успехът с ваксинацията

С над 90 процента от 10-милионното си население, напълно ваксинирано срещу КОВИД-19, Португалия държи най-високия процент на имунизация в Европа, дори пред Испания. Тя е трета в света по ваксинация след ОАЕ и Бруней. Страната също така вече е приложила бустерната доза за около 40% от жителите си.

Убежище за пенсиониране

Чужденците, които търсят място под слънцето за пенсионирането си, са привлечени от Португалия заради обширното й крайбрежие, мекото време, достъпните недвижими имоти. И щедрите данъчни стимули. Съгласно мярка, въведена през 2009 г., когато страната потъна в дългова криза, пенсиите от чужбина могат да бъдат теглени без данъци в Португалия в продължение на десетилетие. Целта е да се привлекат чуждестранни инвестиции и да се даде тласък на пазара на недвижими имоти. В резултат на това хиляди пенсионери, главно от Великобритания, Франция и Италия, се преместиха в страната, която понякога е наричана "Европейска Флорида". Това дава огромен тласък на сектора на имотите.

Китайските инвестиции

По време на дълговата криза в Португалия, когато малко страни бяха готови да инвестират в нея, защото я смятаха за едно от най-слабите звена в еврозоната, Лисабон насърчи китайските инвестиции в няколко проблемни водещи португалски фирми. Те включваха електрическата компания EDP, оператора на електропреносна мрежа REN и най-голямата частна банка в страната BCP.

Огромна диаспора

Ако се преброят потомците на мигрантите, размерът на португалската диаспора по света възлиза на приблизително пет милиона души. Франция е дом на най-голямата чуждестранна португалска общност, наброяваща около 600 000 души. Около 16% от населението на малко над 600-хилядния Люксембург са португалци - приблизително един на всеки шести жител там. Около 1,5 милиона португалски граждани, живеещи в чужбина, са регистрирани в избирателните списъци и имаха право да гласуват в неделя. Те представляват над 15 процента от общия електорат.

Корк шампион

Португалия е най-големият производител на корк в света. Тя дава почти половината от световното производство, като произвежда 85 000 тона годишно според Португалската асоциация за корк. Коркът се прави от кората на корковия дъб (Quercus suber), който покрива около 720 000 хектара земя в Португалия, повече от всяка друга страна. Производителите на корк се стремят да диверсифицират употребата му извън тапите за бутилки за вино, като материалът все повече се използва като строителна изолация, в обувната, мебелната и дори в космическата индустрия. През 2020 г. метрото в Лисабон замени облицовката от плат на всички седалки на своя влаков парк с корк, който е по-лесен за поддръжка.

Македонски министър крие българско гражданство

автор:Дума

visibility 1488

/ брой: 124

Македонски министър с българско гражданство

автор:Дума

visibility 1516

/ брой: 124

Арестуваха мъж с арбалет в Белград

автор:Дума

visibility 1453

/ брой: 124

Орбан пристигна в Киев за разговори за мир

автор:Дума

visibility 1464

/ брой: 124

Много е страшно

автор:Деси Велева

visibility 1549

/ брой: 124

Кой се меси в Църквата?

автор:Камелия Базова

visibility 1536

/ брой: 124

Логичен резултат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1517

/ брой: 124

Изгубени в политическия лабиринт

автор:Юлия Кулинска

visibility 1425

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ