16 Февруари 2025неделя00:36 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Хем боли, хем сърби

/ брой: 213

автор:Мая Йовановска

visibility 6828

Из медиите тече някакъв, да го наречем, странен спор - гарантира ли БДС, че консумираме сирене с български произход. Всички сме наясно, че стандартът, макар да копира името на някогашния БДС, който някои още помним от времето на нашите баби и родители, не е същият. Най-малкото, защото в голямата си част тези продукти не се произвеждат от българско мляко. Даже, съвсем уместно, един браншови лидер нарече "Българския държавен стандарт" марка.
Та на БДС бива противопоставян друг един стандарт, който се пръкна миналата година под името "Защитено наименование за произход" (ЗНП). Напълно излишно.
От официална информация на Българския институт за стандартизация обаче става ясно, че продуктите по БДС и ЗНП са напълно идентични по отношение на суровините, материалите, основните физични, химични, микробиологични характеристики, наименованията, методите за изпитване и технологията на производство. Единствената, но съществена разлика е изискването за производство на продуктите със защитени наименования за произход да се използва сурово мляко с български произход, включително 80% от използваните фуражи за храна на млекодайните животни да са с български произход.
По време на прехода агростопанството ни бе превърнато в разграден двор. Нито милиардите от ЕС помогнаха на най-тежкия сектор - "Животновъдството", нито пък видяхме смислена аграрна политика от цяла поредица правителства. Не успяхме да защитим собственото си производство, даже чак сега се престрашихме да поискаме изравняване на субсидиите. Но основният ни проблем остава калпавата ни собствена политика в сектора. Сами се закопахме.
Така че спорът кой стандарт е по-по-най - БДС или ЗНП, е абсолютно излишен. Щото излиза, че хем боли, хем сърби. С помощта на ЕС и собственото си управленско малоумие съсипахме животновъдството си. И 20 нови стандарта да въведем за производство с български суровини, реално няма как да произвеждаме такива продукти. Животновъдите са малко, животните са малко, млякото не достига.

Тол управлението с ново ръководство

автор:Дума

visibility 7933

/ брой: 30

Разговорите за мир вече започнаха

автор:Дума

visibility 7799

/ брой: 30

МВнР осъди думите на Християн Мицкоски

автор:Дума

visibility 8119

/ брой: 30

Политическата криза в Австрия се задълбочи

автор:Дума

visibility 8062

/ брой: 30

Накратко

автор:Дума

visibility 7970

/ брой: 30

Идеята

автор:Стефан Продев

visibility 8248

/ брой: 30

Ще спечелим с председател като Вас

автор:Дума

visibility 8139

/ брой: 30

Вярвам, че мога да върна енергията, морала и доверието в БСП

автор:Дума

visibility 7665

/ брой: 30

Време е да върнем социалистическото в БСП

автор:Александър Симов

visibility 7127

/ брой: 30

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ