05 Ноември 2024вторник08:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Гълов: Чрез светло пиво - към светло бъдеще

Пенливата напитка обединява, особено ако е достатъчно, казва председателят на Бирената партия на България

/ брой: 147

автор:Виктор Турмаков

visibility 1710

Интервю на Виктор Турмаков


- Наскоро излезе статистика, че България е на 48-мо място в света и на 14-то в ЕС по производство на бира. Достойно ли се представяме или може още? 

- Ние винаги сме се представяли достойно на дългата маса - там, където от столетия се сервира пенливата бира. Да не забравяме, че се мерим с държави, където бирата е религия, за нея има специални държавни закони - както е в Чехия, например. Ние заставаме като равни до държави, които от векове вдигат тежките хаби и се гордеят с това. Да, трябва да сме много горди с нашите производители и не толкова трезви с тяхната продукция!

- Традиционно поставят България в южния, винен пояс на Европа. Но с увеличаването на консумацията, може ли страната ни да стане бирена нация, като чехите?

- За мен не е важно да се мерим с бирените нации. Как да застанем до тези, които имат дори специални закони за производството на пиво? През месец април на 1516 г., Вилхелм IV, херцог на Бавария, подписва известния Райнхайтсгебот - Закон за чистотата на бирата, който гласи, че за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемик и хмел. У нас производството на европейското пиво идва през чешки, австрийски и немски майстори едва след Освобождението ни от турско робство. Нямаме състезание с чехи, немци или испанци - важното е да уважаваме нашата бира и да си я поръчваме по-често. Тя носи настроение, обединява млади и стари. От друга страна, бирата не е скъпа, достъпна е за всеки. Тя е единственото реално доказателство за глобализацията в света - във всяка една минута някъде някой пие бира! Разказвали са ми, че на знаменития Монпарнас, в Париж, в бар "Ла Матине", известен с това, че предлага 150 марки бира, може да се види, че единствено срещу чешкия "Пилзен Урвел" пише: "Най-доброто пиво на света!"... 

 - Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт, казва класикът. Може ли бирата да стане политически фактор в България? 

- Тази политическа аксиома - "Правителство, което увеличи цената на бирата, неминуемо пада от власт", е изречена от чешкия писател Ярослав Хашек още през 1911 г., в Карловское Винохради. И трудно може да бъде опровергана. У нас, за първи път, пивото беше обложено с данъчен акциз по време на правителството водено от Жан Виденов. Знаете как свърши всичко това...

- Може ли да наречем бирата спойка на българското общество? 

- За бирата има много митове - че към нея не посягат жените, че пивото прави така нареченото "бирено коремче". Корем се прави от мезе, от храна, не от бира. Но пък съчетанието мезе-бира помага за това, човек да порасне на широчина... Колкото до съчетанието бира-жена, да, то е много успешно, просто жените не прекаляват... Бирата обединява - особено ако е достатъчно.

- В последно време цар лагер бива леко изтласкан от крафт бирите. Но ще бъде ли детронирана класическата бира от някой условен индийски блед ейл? 

- Българските майсторите на крафт бира са едни от най-добрите в Европа, винаги печелят, когато има състезания за вкус и качество. Бирите с различен вкус - на ябълка, малина или гинко-билоба - винаги ще намерят своите почитатели. Но никой не може да измести от първото място светлото пиво. Дори и тъмното - то все пак е затворено в рамките на един годишен сезон. В най-трудните или най-веселите ни часове - винаги ще си поръчваме халба светло, сигурен съм. Другото е каприз на дизайнера.

Драстичен воден режим в Плевен

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 210

Откриха 463 флакона райски газ в дискотеки в София

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 210

Деца изпаднали в абстиненция след забраната за телефони в училище

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 210

Работодатели оспорват в съда по-високата минимална заплата

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 210

Подписват договор за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 210

ВМЗ-Сопот с нов стар директор

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 210

Предлагат данък върху новите дрехи

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 210

Скопие окончателно се ангажира с Коридор 8

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 210

Албанският премиер разгневи Гърция

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 210

Заплашиха съдийка за промигрантско решение

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 210

Накратко

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 210

Чорбаджийски неволи

автор:Аида Паникян

visibility 462

/ брой: 210

Забрави ли ЕС кой е Б.Б.

автор:Юри Михалков

visibility 483

/ брой: 210

Лицемерие в нещастието

автор:Таня Глухчева

visibility 444

/ брой: 210

Бананова република

visibility 394

/ брой: 210

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ