29 Юни 2024събота08:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безизходица

ГЕРБ предлагат кабинет на малцинството

От ДПС декларираха подкрепа, от ПП-ДБ казаха твърдо "Не"

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 1028

Ще предложим правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ. Това заяви вчера Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев. Според него кабинет може да се случи само с първия мандат. Останахме с голямо уважение към ИТН и всички останали, но нашите избиратели, когато са ни наредили с 11% пред останалите, не са искали да получават пак Денков, обясни Борисов.
"Най-вероятно аз ще взема папката с мандата. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах на президента, че съм бил три мандата премиер, четири ще бъдат в повече", уточни Борисов, но не пожела да назове името на кандидата за министър-председател.
Според него "ние сме в хипотезата, че освен с първия мандат, не може да има друго правителство". Той отново намекна за смяна на избирателната система.
"Тази система у нас, която взема депутати от ГЕРБ и ги прехвърля на по-малките партии, ни поставя в невъзможност да съставим каквото и да било правителство. Другият вариант е да се смени избирателната система. И без това всички обичате да ходите в Гърция. Гръцката избирателна система на мен специално ми харесва. Те пробваха при Алексис Ципрас нашата, видяха хаоса, който се създаде, и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да се възстанови стабилността на Гърция. Ние сме в подобна хипотеза", обясни Борисов, но уточни, че не е говорил за това с президента.
"Вие виждате - предпредпоследният и предпоследният поставят ултиматуми буквално, че само с техния мандат може да стане правителство. Това предопределя, че няма да подкрепят втори мандат и ние в момента сме в хипотезата, че с първия мандат може да стане", коментира Борисов.
"С една дума - това е последният шанс. Ако, разбира се, при тези преговори се разберем да получим подкрепа от някого... Все пак от ПП-ДБ могат да ни върнат жеста", изрази надежда той.
"Когато Трифонов беше първа политическа сила, той не направи правителство. А сега, когато е предпоследен, иска да доминира в правителството", коментира Борисов.
Той призова политиците да се успокоят и да мислят, да видят реалните си резултати, и тогава да се търси компромис.
"Имаме една-две седмици да премислим. Изборите са решение. Лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад и да помислят, ако искат правителство", каза още Борисов.
И отново попита как да обясни на избирателите на ГЕРБ, че партията има над 25%, други имат под 6%, а искат да имат премиер.
"Искат експертно правителство. Кои са тези експерти? Няма такова нещо експерт. Всички, преди да влязат в правителство, са експерти, не знам някой да е дошъл от Училище по политика", отсече Борисов.
За ДПС най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ.
"Това е волята на българския народ, а не нещо измислено. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също. Доверието може да се повиши само чрез работа на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителя", заяви Йордан Цонев.
От партията очакват от президента да играе ролята на медиатор и с авторитета си да успее да убеди партиите да намерят решение за изход от ситуацията. "Изборите са краен вариант и не се решение", смята Цонев.
"ПП-ДБ остават в опозиция и не биха се включили в коалиция с всички формации в парламента срещу ГЕРБ и ДПС", заяви Николай Денков на президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство.
Днес Радев продължава консултациите. Той ще се срещне с "Възраждане" от 9 ч. и с "БСП за България" от 11 ч.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 349

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 397

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 372

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 394

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ