14 Юли 2024неделя06:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат оставката на Трайков заради кризата с руските туристи

Министърът да даде обяснение пред парламента как се стигна до скандала с "Алма тур", призова левицата

/ брой: 211

автор:Ралица Николова

visibility 1474

Трайчо Трайков да бъде отстранен от министерския си пост, защото носи цялата отговорност за кризата с руските туристи, които дни наред не могат да се върнат в родината си. Срамът за българския туризъм е голям, а все още никой не е обяснил кой ще поеме отговорността и ще обезщети туристите за моралните и финансовите щети, които понасят. С тези думи депутатите от левицата призоваха за оставката на икономическия министър в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. Според тях не по-малка е отговорността и на Иво Маринов, ресорен зам.-министър.
Народни представители от КБ имаха вчера среща с Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма. Застраховката на руските туристи е трябвало да бъде задействана в рамките на 24 часа, обясни бившият икономически министър Петър Димитров. Това обаче не се е случило. Той разкри и скандално назначение на Мария Михалева, част от управата на "Алма тур", за директор в "Слънчев бряг" АД. Не е ли това конфликт на интереси и предпоставка за допълнително влияние върху хотелските комплекси на една фирма, попита Румен Петков в декларацията на левицата. В КБ са категорични, че Трайков е човекът, назначил Михалева, и че дори само затова трябва да подаде оставка. 
Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 години, подчертаха социалистите. Как е възможно, след като фирмата-организатор на пътуването е българска, правителството да стои безучастно и безхаберно, питат в декларацията червените. От БСП припомниха случай отпреди година, когато със средства на българското посолство в Анкара бяха върнати български туристи от Анталия, а преди 6 месеца се наложи правителственият самолет да извозва наши туристи от Египет. Въпреки това МИЕТ не е осигурило достатъчни гаранции като изискване към фирмите, за да се избегнат бъдещите проблеми. И това безхаберие го плащаме всички ние, заключи Румен Петков. 
Той зададе няколко въпроса към Трайков и заместника му Иво Маринов: "Дали фирмата "Алма тур" се е разплатила с хотелиери, ресторантьори и превозвачи и, ако не, как това ще повлияе върху сектора туризъм? Кога и за чия сметка туристите ще бъдат извозени? Какви действия ще предприеме правителството, за за спре уронването на престижа на България като туристическа дестинация?"
Депутатите поискаха Трайчо Трайков да бъде повикан в парламента, за да даде обяснение за случващото се между "Алма тур" и "България еър".
От ГЕРБ веднага се втурнаха да бранят министъра. Категорично заставаме зад Трайчо Трайков и неговия заместник Иво Маринов. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев в декларация от името на групата. Държавата няма как да предвиди спор между две частни компании и няма как да се намеси предварително в него, пише в декларацията.

Румен Драганов: Иво Маринов изобщо не схваща кризата с туристите


Кризата е с неопределени граници,  неопределен край и размер на щетите за страната, туристите и фирмите, комплексите и градовете. Това заяви Румен Драганов след срещата си с депутати от КБ. "Никой друг не се поинтересува от анализите на ситуацията, но при срещите си с Маринов констатирах пълно неразбиране. Той въобще не съзнава какво е европейското законодателство и как се прилага то в България", бе категоричен туристическият експерт.
Драганов обясни, че заместник-министърът е говорел с разграничение между "приемаща" и "изпращаща" фирма, а всъщност отговорност за ситуацията носи организаторът на пътуването. Според европейска директива правителството трябва да поиска достатъчна гаранция, че организаторът може да защити интересите на потребителите и да ги върне в страната им. Премиерът е разписал, че Комисията за защита на потребителите отговаря за тази директива, което означава, че тя трябва да уведоми застрахователя застраховката да задейства, поясни Драганов. По думите му това не е сторено от комисията, а Иво Маринов говорел непрекъснато, че едва ли не руското правителство трябва да поеме инициативата за извозване на туристите.
Превозвачът пък според Драганов с пълно съзнание е довел в България чуждите туристи, знаейки, че операторът ще ги остави, вместо да прочете договора си с него и да поиска съдът да разреши въпроса.
Иво Маринов е знаел, че системата в България не сработва още в началото на лятото, твърди Драганов.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ