15 Юли 2024понеделник00:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Накъде вървим?

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 1120

Преди месец в страната по улици и площади, млади и стари пееха химна "Върви, народе възродени..."
Днес, когато се озовах на централната софийска улица "Витоша", ми идва да запея "Върви, народе възмутени". Защо ли? Защото в отсечката между улица "Алабин" и бул. "Патриарх Евтимий" се питах дали съм в България или в чужбина. В посочения участък преброих от дясната страна три, а от лявата два надписа на кирилица. Всичко друго - витрини, стъклени павилиони, чадъри с маси - на латиница.
И така. Накъде вървим? Защо нашите президент, премиер, депутати не помнят казаното от Паисий "Поради що се срамиш..." Защо столичната кметица и нейните подчинени не се разходят по "Витошка"? А и не само там. Или предпочитат да им донесат комисионите в кабинетите и си затварят очите?
А къде е Министерството на просветата? Кой изготвя и по чие нареждане седмичната учебна програма в училищата? Защо внучката ми в трети клас ще изучава 3 часа български и 4 часа английски? Дали целта е да се изхвърли българският език от програмата или да се изучава като свободно избираем предмет? Дали целта е написаното от дядо Вазов "Език свещен на моите деди" да се променя на "Език свещен, къде си ти?"
Защо президент, премиер, министри употребяват повече чуждици, отколкото български думи? Нима трябва по българските улици да вървим с преводач?
Кой ще отговори? Не на мен. Аз вече съм в години. Но настоявам да отговори на внуците! Защо трябва да гледат български детски филм с български артисти и имената им да се изписват на латиница? Защо? Искам внуците ми да са сигурни, че живеят в България.

Лукан Каменов, София

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ