17 Октомври 2024четвъртък08:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вузовете остават полупразни, запълнени са 42,9% от капацитета им

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 776

Университетите ни остават полупразни, тъй като капацитетът им не се запълва и наполовина - 42,9 на сто. Това показва приетата вчера от Министерския съвет актуализирана Национална карта на висшето образование за 2023 г. През предходната година този процент е бил 48, а година по-рано - 53.
Общият капацитет, определен от Националната агенция по оценяване и акредитация за всички професионални направления във висшите училища, продължава да нараства и достига 419 159 студенти спрямо 415 477 през 2022 г. Това всъщност е два пъти повече от броя на действащите студенти.
Свободният и неизползван капацитет е неравномерно разпределен по професионални направления и специалности от регулираните професии, сочи още Националната карта. Най-малка степен на използване на наличните възможности на вузовете се наблюдава в направлението "Математика" - едва 18,8%, малко по-висок е процентът в направленията "Теория на изкуствата"  и "Животновъдство". Така се оказва, че в общо 14 професионални направления и пет специалности от регулираните професии се използват под 30% от наличния капацитет. Освен това почти всички от тези направления са приоритетни и с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда.
Тревожно е и че в 40 професионални направления броят на действащите студенти представлява под 50% от определения капацитет, а 30 от тях се определят като приоритетни и за тях също се очаква недостиг на специалисти.
Отличници в това отношение са студентите по медицина, стоматология и педагогика, като в техните направление капацитетът е запълнен на над 80 на сто.
Завършилите висше образование у нас продължават да намаляват и се очаква да достигнат до 197 000 през 2023-2027 г.

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 805

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 833

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 835

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ