13 Юли 2024събота20:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Излишно презастраховане

/ брой: 43

автор:Панчо Панчев

visibility 4240

Нека не ми се обижда новата (впрочем, ако се съди по времето, изслужено от предшествениците й, тя вече не е нова) и симпатична министърка на здравеопазването, но в нейната област аз твърдо използвам личните си връзки. Мой племенник хирург и мой добър приятел кардиолог са хората, на които се обаждам, когато вече доста остарялото ми тяло се нуждае от квалифицирана медицинска помощ или поне от съвети по телефона. Да са живи и здрави и двамата, и семействата им! Същото пожелание трябва да отправя и към две мои приятелки аптекарки - едната от аптеката срещу нас, а другата, съпруга и тя на лекар и мой приятел, малко по-далече...
Тази, последната от току-що изредените, неведнъж ми е забранявала да чета написаното в листовките - "информации за потребителя", които придружават всички лекарства. И ми е давала на живо необходимите обяснения. Да, ама любопитството ми често е вземало връх, слагал съм очилата и съм проявявал напълно излишен интерес. Сега си спомням, че дори се изказвах по този въпрос, но моите явно гневни редове никой не ги е прочел. Пак си пишат просторни обяснения, продиктувани не толкова от милосърдие, колкото от опасение да не бъдат упрекнати и дори осъдени, ако препаратът им отрови някого.
За да бъда близо до народа си не само като живея с неговите грижи, а и като боледувам от неговите болежки, неотдавна започнах да кашлям. Кашлял съм и по-лошо, но този път реших да взема навременни мерки. След кратка, но съдържателна консултация с фармацевтката, която ръководи аптеката срещу нас, си купих лекарството "Синекод 50 мг, таблетки с удължено освобождаване, бутамиратов цитрат". Същото заглавие го пише и с латински букви. Навярно заради многобройните чуждестранни посетители на туристическото ни отечество. Двете колонки букви със ситен шрифт обаче, и още толкова на гърба на листовката, бяха изписани на родния наш език, та не знам как щяха да ги прочетат кашлящите чужденци.
За разлика от мен, те поне няма да се ядосат на изложеното в последвалите над двеста реда, в които се обясняват най-различни подробности за съдържанието, действието, противодействието и т.н. на въпросния "Синекод 50 мг". След като веднъж вече е съобщено на пациента, че "Това лекарство се отпуска без лекарско предписание", по-надолу точно на тринайсет места ни съветват да се консултираме с нашия лекар или фармацевт. Ето как звучат тези съвети: "... както ви е казал вашият лекар или фармацевт", или "попитайте вашия фармацевт", или "уведомете вашия лекар или фармацевт", или "трябва да потърсите лекарска помощ", или "говорете с вашия лекар или фармацевт", или "консултирайте се с вашия лекар или фармацевт", или "информирайте вашия лекар или фармацевт", или "освен ако не ви е препоръчано от вашия лекар".
Спирам изреждането, а на другата страница има още. Има ги почти във всеки абзац на листовката, където пишещият ги, или онези, които са го накарали да ги съчини, "застраховат" себе си и производителите и търговците на деликатната стока.
И кой знае защо си спомних Хипократовата клетва, която са длъжни да изрекат и после да спазват цял живот младите медици. Кой може да бъде по-добър гарант на пациента за неговото здраве от будната човешка съвест на лекаря и на неговите сътрудници от аптекарския бранш! В книгите, които сме чели, и във филмите и пиесите, които сме гледали, има безброй примери на себеотрицание на медиците при изпълнение на професионалния им дълг. Такива примери има и в живота ни, в който често сме принудени да търсим помощта на лекари и фармацевти. За щастие повечето от тях се стремят да оправдаят призванието си. Моят упрек е към онези, в чието медицинско образование се съмнявам и които гледат не толкова да ми излекуват кашлицата, а да се застраховат, в случай, че лекарството, което съм си купил, ми навреди. То според техните страхове може да се окаже неподходящо за мен и остарелия ми организъм, а в най-добрия случай може така да ме изнерви, че да не успея да напиша тези си редове.
Не само ги написах, а ще цитирам и следното изречение: "За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба: "Салис Фарма" ООД, София 1528, ул. "Димитър Пешев" 5.
    При добро желание за самокритика локалният представител на притежателя на разрешението за употреба може да се свърже с мен чрез редакцията.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ