14 Юли 2024неделя17:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Богатите - на въжето или на почит

Нашенските мутри и парвенюта нямат нищо общо със заможните лоялни данъкоплатци

/ брой: 88

автор:Константин Иванов

visibility 1171

Подслушан разговор между две свати:
    - Внуците заминават на зелено училище. Вие няма ли да дадете някой лев?
    - Ние нямаме пари. Да дадат богатите, тия, дето крадат.
    - Че всички ли богати крадат според тебе?
    - Всички, така казаха и по телевизията. Всички са за въжето!
    Изказване на френски гражданин (от африкански произход) в репортаж на френската телевизия TV 5, посветен на нова форма на създаване на временна заетост за безработни:  "Според мен президентът Оланд направи грешка, налагайки данък от 75 процента върху доходите на най-богатите. Ето, те като артиста Депардио напускат Франция, стават белгийски граждани*. Защо трябва да се гонят богатите от страната? Има ли богати - и данъци плащат, и работа създават. Отидат ли си оттук, десетки хиляди остават без работа."
Ха сега, де! Дилема: кой е прав, нашенската сватя, която иска всички богати да увиснат на въжето, или тъмнокожият французин, който е убеден, че богатите създават поминък, откриват работни места?
Правя експеримент: споделям думите на французина с най-близък човек - сестра ми - нейната реакция е, че нашите богаташи са натрупали имането си за нула време, за да си построят замъците в стил мутробарок в полите на Витоша и да фучат те и мутресите им с ферарита и бентлита. Не че в това няма истина: и на мене ми е писнало говеда със самочувствие на господари на света да ми присвяткат припряно да се дръпна от пътя им, ...за да се наредят със секунда по-рано на колоната, чакаща на светещия червено  светофар.
Вярно е, че богатствата, имането във Франция, Англия, Америка е трупано понякога столетия от поколения наред. Наум ми идва сравнение с прословутата английска морава: оформянето й било лесна работа - косиш, поливаш, косиш, поливаш и така 200 години и се получава. Вярно е обаче, че нито пирамидите, нито нашумелите напоследък офшорки и други трикове за укриване на доходи и данъци, нито контрабандата с кокаин са измислени от някой гений от село Горни Камарци. Може би основната разлика засега е, че у нас едрите далавераджии, ако оцелеят физически, закон не ги лови и възмездие за престъпленията им няма. Докато в една Франция например си отиват действащи министри: през 2011-а Мишел Алио Мари, за последно външен министър, за това, че е ползвала за частно посещение в Тунис личния самолет на бизнесмен, приближен до сваления туниски президент Бен Али; или министърът на бюджета Жером Каюзак преди дни за необявен влог в швейцарска банка, пораждащ съмнения за пране на пари. А у нас най-пресният пример е с бившия министър Мирослав Найденов, прокурорският чадър над когото май се затваря (все пак!) едва когато улицата свали правителството на ГЕРБ. Да не говорим за чадърчето, което някои се опитваха да отворят над наркотрафиканта Боевски, изтъквайки ...качеството му на олимпийски шампион. Не можа да мине, лежи си в бразилския затвор, но е показателно за нашенските схващания за законност и прилагането й.
    Но да се върнем към дилемата кой е прав - сватята или тъмнокожият французин. Или може би сестра ми със защитаваната от нея разлика между френските богаташи и нашенските. И за коя от тезите биха "гласували" повечето българи. И тук проработи късметът на автора на тези редове: НАП обяви през последните дни, че най-големият данъкоплатец у нас за 2012 г. е обявил в декларацията си, че е спечелил 14,3 милиона лева, придобити от договори за трудови правоотношения и граждански контракти. Отговорът на дилемата естествено трябваше да търся в коментарите по форумите, последвали тази новина. Изненадващо е, че те почти поравно съответстват и на тезата на сватята, и на французина, интервюиран от  TV 5.
    "Зад всяка по-голяма сума пари се крие престъпление" -  пише Криста.
    "Браво на пича, радвам се за него! Когато в България има много богати данъкоплатци, има шанс" - Кейн.
    "Извинявай, какво е това честен богаташ?" - Кризата.
    "Платил е 1,43 милиона ДОД. С тези пари държавата поддържа училището, в което учат децата ти, и болницата, в която се лекуваш."  - А.
    "Истината е, че в България няма честни богаташи - има само мутри, комисионери и далавераджии." - Някой.
    "Пич, не ми пука как ги е изкарал, не ми пука кой е, какво работи, къде живее. Щом си плаща данъците и задълженията, нека бъде жив и здрав. Пука ми обаче, когато някои серсеми търкалят коли за стотици хиляди, а на книга се водят безработни. Пука ми, когато тези същите парвенюта живеят в палати, а аз се чудя как да си платя парното. Пука ми, когато тези лекета бутат тирове с контрабанда или си бичат фирмени дедесари и точат пари от моя джоб. Наместо тези парета да идат за четмо и писмо, за здраве и да дадат на пенсионерите, та да разберат и те, че са още живи!" - IQ 164.
    Май си заслужава коефициента за интелигентност този IQ 164. Намерил е златното сечение на противоположните тези на сватята и на тъмнокожия французин.
------------------
*Според официални данни 500 богати французи, в това число и най-богатият - Бернар Арно, със състояние 24,1 млрд. долара, са подали молби в белгийския парламент за получаване на белгийско гражданство

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ