27 Септември 2024петък02:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВнР унизително ридае пред Брюксел

/ брой: 180

автор:Велизар Енчев

visibility 3139

Чета плахата реакция на българското МВнР на македонската провокация към страната ни и за сетен път се убеждавам в безгръбначието на дипломацията ни.
Вместо да отговори с твърд тон на обидните квалификации към България и българския народ, отправени от премиера Мицкоски и неговия икономически министър, българското външно министерство излиза с плаха декларация, в която се открояват три унизителни за нас пробойни:
Първо, МВнР категорично отказва да влиза в „подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон“...
Точно обратното: дипломацията ни трябва остро да реагира на Скопие, а не да завира главата си в пясъка. Добрият тон тук е не само неуместен, но безличен и издаващ слабост, вместо да демонстрира сила. Та ние сме 13-вековна държава държава, а не територия, с която може да се гаври всеки съсед!
Второ, в текста на външното ведомство съзирам не твърд отговор на недопустими епитети и обиди, а умоляващ Скопие тон, абсолютно неадекватен на ситуацията. Авторите на този малодушен текст са го писали с едничката мисъл да не засегнат някого – хроничен порок, дълбоко вкоренен в речника и делата на евроатлантическата ни дипломация. Вместо да чуем ултимативно предупреждение към Мицкоски, че София може да върне евроветото заради нестихващата антибългарска кампания, четем поредното умолително послание: „За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония...“
В МВнР не разбраха ли, че не РС Македония, а България е член на ЕС? И не ние, а те трябва да показват и доказват добросъседството си!
Трето, като безпомощна държавица, нямаща сили сама да се защити и достойно да отвърне на грозни съседски обиди, МВнР върши героически ход, от който всъщност трябва да се срамува.
Та какво по-срамно от това сълзливо изречение в декларацията на МВнР: „Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога..."
Чета и ме е срам от дипломацията ни, малодушно търсеща помощ от Брюксел, вместо да предложи на парламента веднага да върне ветото.
А решението е просто и е в две стъпки: в един и същи ден България  изтегля „за консултации“ в София българския посланик в Скопие и връчва протестна нота на македонския посланик в София.
Да видим дали и кога служебният премиер Главчев ще нареди това на служебния външен министър, който очевидно се бои временно да изтегли нашия посланик.
Ако наистина е суверенна държава, бранеща своето достойнство, България няма друг полезен ход. Засега!

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ