27 Септември 2024петък12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Архив на МСТФ "Данаил Чирпански"

Спектакли от 7 държави гостуват в Стара Загора

Четвъртото издание на студентския театрален фестивал "Данаил Чирпански", с вход свободен, започва на 30 септември

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 632

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от седем държави ще представят своите дипломни спектакли като част от основната програма. Жителите и гостите на града на липите ще могат да се насладят на всеки от тях със субтитри на български език и при вход свободен, научи ДУМА от Мирена Керезова.
Фестивалът започва историята си през 2017 г., като събитие в памет на приятел и колега на организаторите - Данаил Желев-Чирпански, студент по актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", който загива година по-рано вследствие на пътен инцидент. Вдъхновени от неговия дух, енергия и любов към театъра, те решават да създадат форум, който дава пространство за среща на млади артисти.
Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва откриване на изложба "Полетът - портрети за слушане" на НИШКА колектив в Къщата на архитекта в 17 ч.; концерт на група "Сечуан" пред Културния център в Стара Загора в 18 ч.; веднага след него - цирков пърформанс на "Lords of Dreams"; спектакъл "Историята на Лари" на Мориц Праксмарер от Швейцария, създаден в Академията по изкуства в Берн - в 19 ч., последван от официална церемония в Културния център. За финал всички жители и гости на града ще се насладят на концерт на група "REWIND!" и Владимир Михайлов в 21 ч.на открита сцена пред общината.
Основната програма на фестивала започва на 28 септември от 17 ч. в Културния център с възпитаниците на Националната академия за театрално изкуство в Краков, Клон Вроцлав, Полша, които ще представят "Изоставени" от Малина Пшеслуга. От 20 ч. в Кукления театър публиката ще види "Поколение снежинка" на Университета Бабеш-Боляй, Факултет по театър и филм, Клуж-Напока, Румъния.
Програмата на 29 септември започва в Кукления театър отново в 17 ч. със спектакъла на НБУ "Времеобичане" по текстове на Георги Господинов, с режисьорка Василена Радева. В 20 ч. на сцената на Културния център излизат студентите от Университета за приложни науки Новиа, Якобстад, Финландия, с представлението "Следите на Антигона".
Спектакълът "Да застреляш Снежанка" на Академия Димитри, Швейцария, ще бъде представен на 30 септември в 17 ч. в Кукления театър. В 20 ч. в Културния център публиката ще може да се наслади на "Студеното дете" от Мариус фон Майенбург на студентите от Академията за сценични изкуства, Прага, Чехия.
Октомври започва театрално в 14,30 ч. в Кукления театър с последното представление от фестивалната програма - "Ул. Вьорьосмарти 13, приземен етаж, 2а" на Freeszfe Society, Будапеща, Унгария.
Тричленното жури се състои от режисьорката, преводачка и авторка Гергана Димитрова (България), режисьора Ботонд Над (Румъния) и танцьора, хореограф и преподавател Уршула Тержан (Словения).
По време на фестивала ще се случат още културни събития. Участниците ще се включат в уъркшопи и дискусии. Музикалните събития ще бъдат концерти на групите "Free4All" и "Ша-ша". А на 29 септември от 22 ч. във "В гората" ще има специална прожекция на дебютния документален филм на Катерина Стоянова "Небрежният ангел", посветен на Данаил Чирпански.

Автотранспортът в София под запор

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 184

Над 1000 лева е вече средната пенсия за стаж и възраст

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 184

12 области в България са без денонощни аптеки

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 184

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 26

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 21

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 23

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ