03 Юли 2024сряда17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 03.07.2024 г.

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 662


1895 г. – БИВШИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ СТЕФАН СТАМБОЛОВ Е СЪСЕЧЕН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ТРИ ДНИ ПО-КЪСНО УМИРА ОТ РАНИТЕ СИ.

Роден в Търново през 1854 година, той учи за кратко в Одеса и от ранна възраст се включва в българското национално движение, става един от водачите на Вътрешната революционна организация и участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). Веднага след Освобождението се издига в средите на Либералната партия и през 1884 година става председател на Народното събрание. На 3/15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев – Хальо и други македонстващи, близки до Наум Тюфекчиев. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница – бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран.


1908 г. – С БУНТ В ГАРНИЗОНА В РЕСЕН ИЗБУХВА МЛАДОТУРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ; ДАДЕНА Е АМНИСТИЯ НА 1500 БЪЛГАРИ - ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ.

Младотурската революция е държавен преврат в Османската империя през юли 1908 г. Извършен e от военнослужещи и политически дисиденти с цел да се ограничи абсолютната власт на султан Абдул Хамид II (1842 – 1918) и да се възстанови конституцията от 1876 г. като средство за запазване на териториалната цялост на държавата и намаляване на влиянието на Великите сили върху управлението. Революцията постига непосредствените си цели и дава властта в ръцете на Комитета за единство и прогрес (КЕП), но в дългосрочен план се проваля и създава предпоставките за окончателното разпадане на империята и създаването на съвременната Турска република.


1945 г. – РОДЕН Е СТЕФАН ВОРОНОВ, ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ ЕСТРАДЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ (УМИРА 1974 Г.).

Известен български естраден певец и актьор от 60-те и началото на 70-те години на XX век, загинал трагично при катастрофа. Поколенията обаче са го запомнили повече с поп-песните, които е записвал паралелно с участията си в театъра. Едни от най-известните му песни са „Суранайка“, „Стрели“, „Дама пика“, „Краят на всяка игра“, „Урок по танци“, „Сняг бавно пада“, „Има страна“, „Чин-чин“, „Завърни се". Той пее предимно кавъри на Енрико Масиас, Салваторе Адамо, Джони Холидей и Шарл Азнавур. Песента „Дама пика“ по музика на Развигор Попов е носител на втора награда на конкурса Златният Орфей през 1967 година.


1971 г. – УМИРА ДЖИМ МОРИСЪН, ИЗВЕСТЕН АМЕРИКАНСКИ ПЕВЕЦ И МУЗИКАНТ (РОДЕН 1943 Г.).

Роден е в Мелбърн, Флорида. Познат е преди всичко като вокалист и текстописец на състава Дъ Дорс, а също така и като един от най-харизматичните изпълнители в историята на рока.[3] Автор е на няколко стихосбирки и късометражни филма.[4] Заема 47-а позиция в класацията на списанието Rolling stone на 100-те най-добри певци за всички времена.[5] Той е съосновател и основен вокалист на групата Дъ Дорс (The Doors). Умира на 3 юли 1971 г., само на 27 години в Париж, Франция. Обстоятелствата около смъртта му и тайното му погребение са предмет на постоянни слухове и различни теории.

Македонски министър крие българско гражданство

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 124

Македонски министър с българско гражданство

автор:Дума

visibility 1084

/ брой: 124

Арестуваха мъж с арбалет в Белград

автор:Дума

visibility 1059

/ брой: 124

Орбан пристигна в Киев за разговори за мир

автор:Дума

visibility 1038

/ брой: 124

Много е страшно

автор:Деси Велева

visibility 1119

/ брой: 124

Кой се меси в Църквата?

автор:Камелия Базова

visibility 1128

/ брой: 124

Логичен резултат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1050

/ брой: 124

Изгубени в политическия лабиринт

автор:Юлия Кулинска

visibility 1023

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ