06 Ноември 2024сряда21:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как пенливата напитка завладя света и България

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 7230

Преди около 12 хил. години нашите предци изоставят дивачеството и престават да гонят мамути, като вместо това се съсредоточават върху градежа на цивилизация и саденето на зърнени култури. До преди 15 години се смяташе, че причината е в насъщния хляб, но учените откриха, че всъщност е "ин бира веритас". Разкопки в днешен Иран откриха доказателства за пивоварство датира от 8000 г. пр.н.е. - цели три хилядолетия преди първия документиран хляб. 

Бирата и цивилизацията вървят ръка за ръка - това се потвърждава и от факта, че първите писани закони на света, включително тези на Хамурапи, включват регулация на питейните заведения и чистотата на бирата. В Древен Египет смятат бирата за дар на боговете. Заплатите на работниците, издигнали пирамидите са били плащани именно в бира и са се отчитали с последния писък на счетоводната наука.  

Да отидем няколко хилядолетия напред. През Средновековието с цялата липса на хигиена, варенето на бира прочиства водата, правейки пенливата течност една от малкото сигурни за пиене, спасявайки хиляди животи. По това време германските монаси откриват, че смесването на бирата с хмел забавя развалянето й, а също така дава днешния й свеж вкус. 

В средата на XIX век Луи Пастьор се опитва да разбере защо бирата вкисва и открива бактерии в маята. Той стига до извода, че ако микроорганизмите може да развалят бирата, то явно причиняват и болести. От там идва и пастьоризацията и препоръката да си мием ръцете. Откритията му водят и до индустриализацията на бирата - вече може да се строят големи пивоварни, където в контролирана среда питието да стига до масовия потребител. 

Приблизително по това време бирата стига до нашите земи. Според най-разпространената версия първата бира в България е сварена от Лайош Кошут, национален герой на Унгария. Накратко - през 1848 г. маджарите се надигат срещу австрийско робство, биват разбити и водачите им бягат в съседната Османска империя, която ги заселва край Шумен. Летните жеги в Мизия не се отразяват добре на идеолога на унгарското възраждане, който с подръчни средства решава да направи любимата си бира, която бързо става популярна и сред местните. 

В "Немили-Недраги" на Дядо Вазов също има любопитен епизод, който показва, че кехлибарната течност ни се е усладила. Хъшовете събират пари за оръжие, с което да извършат атентат, но... в една от букурещенските кръчми са докарали пилзенска бира: "Скоро из улицата екна задружна гръмогласна песен... На заранта от печалбата на снощното представление не остаяше нищо вече. Султан Абдул Азис беше спасен."

Един от големите спорове в българската история е и коя е първата пиворарна в България? По данни на Съюза на пивоварите в България, това е Каменица (1881 г.), но като критерий те отчитат все още действаща пивоварна. Истината е, че първата пивоварна е била в Русе - "Света Петка" от 1876 г. До края на XIX век пиворарните в България вече стават няколко десетки. И така бирата става незаменима част от родната питейна култура. 

Задава се тотална водна криза

автор:Дума

visibility 974

/ брой: 212

КЗП подхваща фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 903

/ брой: 212

БДЖ обещава да не закрива линии

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 212

Президентският вот в САЩ започна без победител

автор:Дума

visibility 857

/ брой: 212

Скопие злобее срещу българската памет

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 212

Истинската червена линия

автор:Александър Симов

visibility 707

/ брой: 212

Инвестиция в бъдещи визионери

visibility 775

/ брой: 212

Америка се готви за бунтове и анархия след изборите

visibility 988

/ брой: 212

Слугинаж

автор:Евгени Гаврилов

visibility 729

/ брой: 212

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ