05 Август 2024понеделник17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Внимавай какво си пожелаваш!

Свръхтуризмът в Европа е факт, местните жители недоволстват - кой е виновен?

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 77

Европа предлага на хората всякакви видове туристически преживявания - от приключения до почивка на плажа и исторически обиколки. Това привлича посетители от целия свят... до степен в Испания вече разгневени местни хора да ги пръскат с вода и да се вдигат на протести.
Живеем във време, в което свръхтуризмът владее най-популярните градове на Стария континент. Изненада ли е това? Може би за малцина, защото все още е сравнително рядко срещано местните жители да излизат по улиците, за да протестират срещу туризма. Въпреки това, учените прогнозираха, че туризмът ще стигне дотук много преди темата да стане масова, пише Fortune.
Един от най-ранните модели, обясняващи това, е на Джордж Докси, който през 1975 г. разработва така наречения модел "Индекс на раздразнение" (или "Irridex"). Той предполага, че дадено място започва да посреща туристите с еуфория, но с увеличаването на техния брой настроенията еволюират в апатия и раздразнение. Последният етап - който наблюдаваме в момента, е антагонизъм към туристите. Уточняваме отново - Докси вижда това през 1975 г. Почти половин век назад.

Настроенията се превръщат в негативни

в отговор на влошаването на качеството на живот на местните жители, например когато достъпни жилища станат недостъпни. Градските власти опитват да реагират на това с допълнителни такси и лимити за апартаментите за краткосрочен наем тип Airbnb, но очевидно резултатът не е особено добър - след премахването на противоепидемичните мерки броят на посетителите реално е скочил.
Този подход е по-скоро реактивен, отколкото изпреварващ. Това важи и за градове, които някога са желаели туристи, но когато те са се появили, не са знаели как да ги ограничат.
Барселона например не беше на картата до 90-те години на миналия век, когато беше домакин на Летните олимпийски игри. Сега тя е сред най-посещаваните градове в Европа и е мястото, където е съсредоточена голяма част от неотдавнашната реакция на туристите.
"Основната причина е, че местата, които изпитват свръхтуризъм, са места, които не са взели мерки да предотвратят това преди години", казва Ричард Бътлър, професор по хотелиерство и управление на туризма в университета в Стратклайд, който е изследвал тенденциите в туризма в Европа.

Няма как да има единно мнение

Лесно е да критикуваме тълпите пияни англичани/германци/поляци/българи, заради които човек не може да седне да изпие една бира на спокойствие в някое малко заведение, но е факт и че туризмът генерира приходи за общините, създава работни места и (когато посетителите не са перманентно на градус) насърчава културния обем.
"Едно от нещата, които обикновено се забравят в шума около свръхтуризма, е, че местните жители са част от него. В някакъв момент те са били доброволни участници в това", казва проф. Бътлър пред Fortune.
Той отбелязва, че обикновено оценката за туризма е строго индивидуална - гледната точка на собственика на магазин за сувенири може да е доста по-различна от тази на жителите на популярен сред почиващите квартал.
"Има хора, които мразят туризма и искат всичко това да си отиде, има хора, които искат да има повече туризъм, и има маса по средата, която е малко ядосана от някои аспекти на туризма, но вижда, че той има стойност или пари", подчертава той.
Разработеният от него модел, "Жизненият цикъл на Бътлър", разглежда въздействието на туризма върху дестинацията на различни етапи:
- Когато туристите открият дадено място, то започва да се развива и разраства, за да поддържа много посетители.
- В крайна сметка се стига до застой, тъй като броят на туристите е достигнал своя връх.
- От този момент нататък от града зависи да начертае пътя напред, което може да доведе до спад в туризма или до подмладяване с повече инвестиции и атракции.
"Това, което виждаме сега, е не толкова, че туристите не ходят, защото е претъпкано, а че местните жители негодуват, защото е твърде претъпкано. Преминава се границата", казва той.
Експертът е категоричен, че е нужен диалог - защото без баланс между интересите на обикновените местни жители и на туристическата индустрия най-накрая всички ще са недоволни.

Money.bg


Нови набиращи популярност
видове туризъм и техните цени


Съвременните туристи се стремят да разнообразят преживяванията си по време на пътуване. В отговор на това търсене, се появяват нови видове туризъм, които се фокусират върху уникалните преживявания, уважението към природата и дълбокото "потапяне" в културата на съответния регион, пише "Известия" като цитира данни от компанията за туристически услуги Yandex Travel. Експертите посочват пет набиращи популярни нови видове туризъм в световен мащаб, както и в Русия.
Първият вариант за почивка е т.нар. "туризъм за сън", при който се обръща специално внимание на осигуряване условия за добър сън.

"Туризмът за сън"

осигурява условия да си починете качествено и да възстановите силите си. Специални хотели предлагат програми за здравословен сън, "интелигентни" легла с функция за контрол върху състоянието на организма по време на сън. Разбира се, леглата се намират в комфортни стаи със затъмняващи завеси и спокойна атмосфера, за да могат гостите да се наспят добре", обясняват от Yandex Travel.
За още по-отпускаща атмосфера, туристите могат да опитат да прекарат времето си и на място с минерални води. Тридневен престой на място за спокойна почивка с минерални води в Русия през юни струва средно около 10 хил. рубли (около 120 долара). Обаче в най-елитния за страната курорт Сочи, средната цена е близо двойно по-висока (около 230 долара) - всъщност, приблизително толкова би струвал и спокоен "дълъг уикенд" на остров Бали, както и в Турция (без средствата за пътуване).
Друг вид сравнително нов туризъм е "астрономическият" туризъм.
"Замърсяването на атмосферата прави почти невъзможно наблюдението на звездите в много мегаполиси в света. Затова все повече хора пътуват до близки и далечни дестинации, за да видят слънчевите затъмнения и северното сияние, както и да се насладят на красотата на нощното небе в истинския му вид. Осеяно с ярки звезди нощно небе може да се види например в Йемен и в Перу. Кратки екскурзии до тези екзотични места биха могли да струват средно съответно около 300 долара и 170 долара (от съседна на тези държави страна).

Освен това има и "разхлаждащ туризъм"

Напоследък все повече туристи се стремят да избегнат изнурителните горещини, така че "прохладните" дестинации стават все по-привлекателни. Някои туристи се отказват от почивка през лятото на горещи плажове и други горещи региони, предпочитайки по-хладни дестинации за почивка. Дестинации за такива пътувания (за 3 дни без пътя) са например Аржентина (средно около 180 долара) и ЮАР (средно около 370 долара).
Вече не малко туристи предпочитат "бавно пътуване"("Slow Travel"). Това е отказ от "тичане по забележителности" (характерно за повечето организирани пътуваиня) и стремеж към бавно и дълбоко "потапяне" в културата на съответната страна или ретгион. Туристите се наслаждават на местната кухня, запознават се с традициите, правят неангажиращи разходки и общуват с местните жители. Като добри дестинации за такъв "бавен туризъм", от руската туристическа компания препоръчват България и Шри Ланка.
Все повече расте и броят на привържениците на т.нар.

"кулинарен туризъм"

Хората пътуват до други държави и региони, за да изучат местната кухня. Те посещават местни пазари, участват в кулинарни (майсторски) класове, опитват традиционни ястия в ресторанти и кафенета и се запознават с местните хранителни продукти.
"Този вид туризъм осигурява запомнящи се и много приятни гастрономически преживявания", коментират туристически експерти. За едни от най-популярните за кулинарен туризъм държави се смятат Италия и Тайланд (една от най-евтините дестинации).

Money.bg

Започват засилени проверки за скорост по пътищата

автор:Дума

visibility 180

Полиция и доброволци издирват 73-годишна жена от Иваново

автор:Дума

visibility 171

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 418

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 391

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 361

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 362

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ