04 Юли 2024четвъртък18:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 04.07.2024 г.

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 77


4 юли - ЧЕСТВАНЕ НА ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА В САЩ, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СТРАНАТА.

Денят на независимостта се празнува на 4 юли, защото на този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник. На всеки 4 юли американците имат почивен ден.


1971 г. – ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МАКСИМ Е ИЗБРАН ЗА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ.

Максим I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски от 4 юли 1971 година до смъртта си на 6 ноември 2012 година. През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ и потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.


1807 г. – РОДЕН Е ДЖУЗЕПЕ ГАРИБАЛДИ, ИТАЛИАНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1882 Г.).

Като революционер Гарибалди взема дейно участие в обединението на Италия и в Италианската революция. Гарибалди е съдбоносен за италианското Рисорджименто, лично ръководи и се сражава в голям брой военни кампании, които позволяват създаването на обединена Италия. Произведен е в звание генерал от временното правителство на Милано през 1848 г., генерал на Римската република от 1849 г. от военния министър и в името и със съгласието на Виктор-Емануил II, води Похода на хилядата. Наречен е „герой на два свята“ заради участието си във военните действия както в Южна Америка (Бразилия, Уругвай) така и в Европа.


1934 г. – УМИРА МАРИЯ КЮРИ, ПОЛСКА ФИЗИЧКА, ДВА ПЪТИ НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ - ПРЕЗ 1903 Г. И ПРЕЗ 1911 Г.

Мария Кюри, полска физичка, Нобелов лауреат през 1903, Нобелов лауреат през 1911 (РОДЕНА ПРЕЗ 1867 г.)  Кюри е пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната. Нейните постижения включват развитието на теорията за радиоактивността (термин, който тя въвежда[2][3]), техники за изолиране на радиоизотопи и откриването на два нови елемента, полоний (открит през 1898 г. и наречен на родната й Полша) и радий. Под нейно ръководство са проведени първите в света проучвания на лечението на неоплазми с радиоактивни изотопи.

КЗК разследва "Билла" за нелоялни практики

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 125

Тол системата с 500 млн. лв. приходи

автор:Дума

visibility 525

/ брой: 125

ЕС въвежда мита върху всички онлайн стоки от Китай

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 125

Все повече кандидати са срещу Льо Пен

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 125

240 пожарникари изпраща Европа в Гърция

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 125

Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 125

ЕК дава 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 125

Безпощадно

автор:Александър Симов

visibility 530

/ брой: 125

Различията с ГЕРБ са сериозни

visibility 499

/ брой: 125

Принципен въпрос

visibility 461

/ брой: 125

Разрив и раздори в ДПС

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ