06 Август 2024вторник14:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЗАПАДЪТ ВЕЧЕ ИЗГУБИ В УКРАЙНА

Воденият от САЩ Запад е изправен пред крах и ситуацията в Украйна го доказва, казва пред в. „Берлинер цайтунг“ легендарният френски историк Еманюел Тод, предсказал разпадането на СССР десетилетие преди това събитие. Според него Германия трябва да се отдели от Америка и да сключи мир с Русия, а Западът не бива да допуска конфронтация с Китай

/ брой: 148

visibility 158

Berliner Zeitung

*Германската икономика усеща тежките последици от политиката на санкции. Защо?
- Германия е един от ключовите играчи в историята с Украйна. В началото на 2000 г. наблюдавахме сближаване между Европа и Германия, от една страна, и Русия, от друга. Фактът, че Шрьодер, Путин и Ширак формираха единен фронт срещу войната в Ирак разтревожи американците. Те се страхуваха, че една от най-големите индустриални сили в света - Германия, ще обедини усилията си с една от най-големите енергийни сили в света - Русия, и до известна степен ще измести Америка от Европа. Гледано от Вашингтон, Германия трябваше да бъде отделена от Русия. Чрез принуждаването на руснаците да се намесят в Украйна това бе постигнато. Експлозията на газопроводите "Северен поток" е само черешката на тортата...
*Не прекалявате ли, когато казвате, че руснаците са били притискани да се намесят в Украйна? Това изглежда като пропаганда на Путин...
- Историята на събитията в Украйна е сложна и когато казвам, че Русия е била подтикната към това, не правя ценностни оценки. Като историк гледам фактите и си правя изводите. До февруари 2022 г. НАТО се разширяваше на изток. Тогава, във връзка с Майдана, американците директно се намесиха в делата на Украйна. Украинските националисти и част от американския политически връх подхраниха русофобията и така поставиха началото на една ирационална динамика. В резултат на това възникна ситуация, при която НАТО де факто започна да въоръжава украинската армия чак до руската граница. Руснаците казаха, че не могат да приемат Украйна да е част от НАТО и предупредиха, че в този случай ще се намесят. Което и стана.
*Преди няколко месеца заявихте, че Украйна е загубила този конфликт. Тук може да Ви обвинят в близост до Кремъл...
- Когато казвам, че Украйна губи в този конфликт, аз изразявам само мнението на Пентагона или френския генерален щаб...
*Значи смятате, че ще бъдат направени териториални отстъпки в полза на Путин?
- Да, смятам, че руснаците ще вземат малко повече територия. Проблемът е, че сме в ситуация, в която Западът знае, че е загубил конфликта, но мирът не идва.
*Защо?
- Руснаците загубиха доверие в Запада. Те презират европейските лидери и ги смятат за марионетки на Съединените щати. Затова не се интересуват от преговори с европейците. От друга страна, те приемат американците - и тук съм съгласен - за ненадеждни и нестабилни партньори. За руснаците краят на операцията може да бъде само постигането на военна ситуация, при която ще се гарантира тяхната безопасност в бъдеще.
*Това не е ли опасна ситуация за Европа?
- Всички на Запад разбират, че Русия няма нито желанието, нито средствата да нахлуе в Европа. Да контролират отново Полша е последното нещо, което руснаците искат. Следователно европейците могат да се съгласят на мир в Украйна, това би било в техен интерес. Това обаче ще е пагубно за американците. Ако руснаците постигнат целите си в Украйна, в очите на света Америка ще бъде победена от равностойна сила. И това най-вероятно ще доведе до колапс на цялата американска световна система.
*Ще успеят ли европейците, ако е в техен интерес, в крайна сметка да се отделят от американците и да установят мир в Украйна?
- Всъщност не говорим за европейци, а за Германия - единствената страна в Европа, която е наистина важна за американците. Сега въпросът е дали Германия ще се отдели от американците и ще се застъпи за мир в Украйна.
*Последната Ви книга се казва „Поражението на Запада“. Това ли е, което преживяваме сега в Украйна?
- Когато говоря за поражението на Запада, нямам предвид победата на Русия. За мен Русия е стабилна и способна да подчини част от Украйна. В последните години Западът загуби много време, представяйки Путин като чудовище. Но в действителност Западът преживява вътрешен разпад, в центъра на който е Америка.
*През 1976 г. Вие предсказахте разпадането на Съветския съюз на базата на детската смъртност. По какви критерии смятате, че този път е дошъл упадъкът на Запада?
- Веднага трябва да поясня, че днес детската смъртност в Русия е по-ниска, отколкото в САЩ, което е изключително важно. В случая наблюдавам упадъка на Запада на различни нива. Ако погледнем не Брутния вътрешен продукт, надут от сектора на услугите, а реалното индустриално и селскостопанско производство на Запад, виждаме огромна слабост. Още по-тревожни са провалите в образованието, особено в САЩ. Нивото на образование там пада от 1965 г. насам, броят на учениците е намалял, а тестовете показват, че Коефициентът на интелигентност пада. Днес в Америка обучават не инженери, а юристи и борсови брокери. Когато пишех книгата си, се обърнах към числата и открих, че Русия, с половината от населението, произвежда повече инженери от Съединените щати. Американците зависят от чуждестранни инженери. Те идват предимно от Китай или Индия, тоест от конкурентни страни, което прави ситуацията за САЩ много крехка.
*Излиза, че Китай ще замени САЩ като световна сила?
- Не, аз не мисля така. Китайците имат големи проблеми, по-специално се сблъскват с катастрофална демографска ситуация. Не знам дали можете да си представите какво е да имаш работна сила от 1,4 милиарда души, която намалява. Демографският проблем в Германия бе решен благодарение на ефективна имиграционна политика. Въпреки това, с население от над милиард души, такъв проблем не може да бъде решен просто чрез имиграция.

БСП очаква нов служебен премиер

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Седем души получават пенсия над 3400 лева

автор:Аида Ованес

visibility 188

/ брой: 148

Опасни електрически кабели са превзели пазара

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 148

Кризата в Близкия изток може да оскъпи горивата

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 148

Въвеждат задължителна дезинфекция на границата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 148

Влизаме в еврозоната през 2026 г.

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 148

Великобритания свика комитета „Кобра“

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 148

Зеленски иска съседите да свалят руски ракети

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 148

Иран иска мир, но "ще накаже" Израел

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

Накратко

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 148

Имитация

автор:Ина Михайлова

visibility 706

/ брой: 148

Ние, горящите спящи

автор:Мартин Карбовски

visibility 224

/ брой: 148

Чудатата машина Ноле

/ брой: 148

Къде сте, гръмогласни НПО-та и феминистки?*

visibility 211

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ