18 Април 2025петък07:02 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Студът попари кайсиите, черешите и прасковите, очакват 80% поскъпване

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 125

Снеговалежът и ниските температури, нетипични за това време на годината, доведоха да измръзване на овощните дървета и това ще доведе до липса на български кайсии, череши и праскови. 95% от кайсиевите дръвчета в Североизточна България са напълно унищожени, големи поражения има при черешите и прасковите, които се очаква драстично да поскъпнат. Същото е положението в Сливенско и в други региони.
"Овошките замръзнаха. Няма да имаме тази година реколта. Почти 100% е унищожено", каза пред БНТ овощарят Синан Вейсал от село Стамболово, който отглежда над 700 декара плодни дървета. По неговите думи проблем не е снегът, ако няма отрицателни температури. Студ от минус 4-5 градуса обаче е много сериозен за фазите на развитие, в които са в момента дърветата, коментира той.
Производителите в Североизтока очакват нищожна реколта от кайсии, праскови и череши и прогнозират повишение на цената им с 80%.
"При кайсията прогнозирам цени от порядъка на 7-10 лв./кг. Основният проблем обаче ще си остане голямата надценка на търговците. Най-често надценката е над 50, даже и над 100%", допълва Вейсал.
В Сливенско, където най-много се отглеждат праскови, положението е същото. От сдружение "Българска праскова" съобщават, че студът е попарил над 80% от дръвчетата. Производители твърдят, че освен прасковите, в региона тежко са засегнати черешите и кайсиите и повечето от тях вървят към фалит.
"В момента застрахователите не застраховат. Евентуално държавата може да окаже помощ. Депутатите, както си купуват самолети, нека да помислят и за българското овощарство", заяви един от тях пред bТВ.
Всъщност производителите не може да разчитат на застраховка, защото тя покрива периода след 20 април. Може да се надяват на компенсацията за 100% пропаднали площи, която ще важи за последна година.
"Застраховката покрива периоди при оформен завръз. От догодина вече ще заработят трите стълба на европейската селскостопанска политика. Там под "подпомагане" попадат само площи, които са застраховани. И при условие, че ние застраховаме след 20 април, остава един период, в който ние нямаме работещ инструмент, който ще компенсира загубата на нашите доходи. Това ни притеснява най-много", поясняват овощарите от Североизточна България.

Инициаторите на бойкота поискаха по-ниски цени за Великден

автор:Дума

visibility 1553

/ брой: 72

От 1 май декларираме пред НАП коли, купени в чужбина

автор:Дума

visibility 1555

/ брой: 72

Банкнотите от 20 лв. са най-често фалшифицирани

автор:Дума

visibility 1513

/ брой: 72

При размразено месо трябва да има 2 дати на етикета

автор:Дума

visibility 1528

/ брой: 72

Истината лъсна

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ