18 Ноември 2024понеделник14:55 ч.

Ароматни страници

Какво (не)знаем за кафето

Оригиналният подход при подготовката и поднасянето на вкусната ароматна напитка може да бъде радост за всички сетива

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 11266

Петя Каравасилева

Кафето може би е единственото толкова широко разпространено вещество в света, смятано за вид наркотик и въпреки това разрешено за консумация. Разбира се, че не може да го причисляваме към известните и напълно признати наркотични вещества, но зависимите от него го усещат с всяка клетка на тялото си. В миналото напитката е била обявена от Върховния съвет на мюсюлманското духовенство за "черна африканска отрова" и е била забранена. Но като всяко табу и това привлякло повече интереса на хората, вместо да го ограничи. В Османската империя пък всички, пиещи кафе, били обвинявани, че недоволстват повече срещу управлението. Любителите му били хвърляни в морето за наказание по времето на Мухаммад IV, защото Коранът строго забранява всички възбуждащи напитки. Това ограничение няма дълъг живот и след години турската култура допринася много за популяризирането на кафето в света.
Днес то се е превърнало в част от сутрешния ритуал за събуждане на голям брой хора. Каква е причината точно това питие да придобие такава слава из целия свят и любовта към него да не стихва вече векове?

Легенди и малко история


Толкова популярната днес дума "кафе" произхожда от холандската дума "коффее", която пък идва от наименованието на област Кафа в Югозападна Етиопия и Йемен. Навлязла е постепенно във всички езици и днес, независимо от каква националност сме, можем да я разпознаем по сходното звучене. За откриването на свойствата на кафееното растение няма точни исторически данни. До днес са останали само легенди. В най-известната от тях се казва, че още през XVI век овчари от етиопски области забелязали, че когато овцете им ядат от плодовете и листата на растение с малки плодове на гроздове, стават много по-бодри и по-активни. Католически монаси-мисионери, които живеели в местността, дочули за това и започнали да правят отвара от листата на кафееното растение. Няколко века по-късно хората обърнали внимание и на печените зърна на кафето.
Знае се, че първоначално растението преминало в Турция, където заело основна позиция. Това била и причината да бъде няколко пъти забранявано. По време на султан Сюлейман Велики в Османската империя врати отварят първите кафенета (след като всички ограничения били отменени). В Европа кафето е донесено от венециански и османски търговци вероятно през 1615 г. Първоначално се е смятало за лекарство, но после се възприема и като ободрителна напитка. Първата европейска кафетерия била отворена във Венеция през 1683 г., като най-известната - "Кафенe Флориан" на площад "Сан Марко", продължава да функционира и днес.
В Северна Америка растението и свойствата му са познати от 1688 г. Кафетерии се появили в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и други големи градове. Холандец е започнал разпространяването на кафето в Централна и Южна Америка, където днес то е основната доходоносна продукция. Плантации се появяват и във френската Гвиана, Бразилия и Ямайка.

Наркотик или лекарство?

За действието на кафето върху организма на човека има не един спорeн момент. Едни твърдят, че употребата му е вредна, други го смятат за неотменна част от живота си, а истината е, че то действа различно при всеки организъм. Благодарение на кофеина, който съдържа, кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно нараства честотата и силата на съкращенията на сърдечния мускул. Затова след употребата му човек се чувства ободрен и дори често - напрегнат. На хората с високо кръвно налягане кафето не се отразява добре. Препоръчително е избягването му и от бременните жени, лесновъзбудимите и нервни хора и страдащите от безсъние или язва на стомаха. Но дори и да сме напълно здрави, повече от три чаши на ден не са много полезни.
В кафето има вещества, които в определена степен спомагат за разпадането на мазнините в организма. Ароматът му е в състояние да подпомогне организма в борбата срещу рака и сърдечносъдовите заболявания, твърдят учени. Според химика от Кaлифорнийския университет проф. Шибамото ароматът на кафето се дължи отчасти на химикали, които влизат в състава на силни противоракови антиокислители. Казва още, че тези химикали в чаша прясно сварено кафе са равни на същите, съдържащи се в три портокала. Учените приписват на кафето и благоприятно действие при отравяния с гъби, ожилвания от оси, пчели и др. При такива случаи се препоръчва след промивка на стомаха да се изпият 1-2 чаши студено кафе, което ще повлияе положително и ще попречи отлагането на отровни вещества. Разбира се, всички тези функции на кафето като лекарство не трябва да се възприемат като единствено решение на проблема, а по-скоро като спомагателно средство.
Някои изледвания върху ефектите на кафето доказват, че в простото пиене сутрин няма нищо наркотично. Факт е обаче, че има зависими от питието хора. Това се дължи по-скоро на самовнушения на хората, отколкото на физиологична нужда в организма. Кафето може да бъде наречено "позволен наркотик" само по една причина - отказването от него невинаги е безпроблемно. При някои хора, пиещи много чашки на ден, се наблюдават странични ефекти като разконцентрираност и болки в главата, ако решат да намалят или откажат напълно кафето.
 
Сортове

Класовете, които се използват най-много за промишлена цел, са три: "Кофеа Арабика", "Кофеа Либерика" и "Кофеа Робуста". Видовете, които спадат към арабиката, са най-важни и се отглеждат в близо 60% от всички страни - в чист вид или като кръстоска с други видове. За най-добра разновидност се смята арабската арабика "Мокка", кръстена на пристанището, от което се експортира. Това кафе се отличава с лек винен мирис и сравнително висока киселинност. Типът "Бубронсантос" също е с отлични вкусови качества и аромат. Робустите се използват предимно за производството на екстракти от разтворимо кафе. Към този клас спадат сортовете, които съдържат повече кофеин и не са толкова ароматни като арабиките. "Кофеа Либерика" е известна като по-нискокачествен сорт, но зърната й дават много ароматно кафе.
Интересно е, че се използват три основни сорта кафе в производството, а ароматите, които можем да усетим в чашата си, са най-разнообразни. Почти винаги търговските марки приготвят "букети" от различни сортове, с което се постигат определени вкусови качества. Има и марки, които предпочитат да обработват само най-качествените арабики. От тях у нас се намират, но са на по-високи цени. Съществуват десетки местни сортове кафе като бразилски, колумбийски, кенийски, гватемалски и други, които всъщност дават голямото богатство от аромати. Най-хваленият от тях е "Йеменската мока", който влиза в състава на най-скъпите кафета по света. Той носи дъх на шоколад, вино и цветя, но у нас, за жалост, много трудно може да се намери. Кафето, което тук се предлага под името мока, е просто смес от обикновена арабика и какао.

Пиене с малко фантазия...

Вече въображението на кафеманиаците е родило толкова различни начини на приготвяне и пиене на кафе, че дори не можем да си представим всички. В много страни от Европа и света то до голяма степен се е превърнало в традиция и символ на културата. Твърди се, че видът кафе издава характера на пиещия, но когато става дума за цяла нация, сигурно е признак за общественото самосъзнание. За да облагородят горчивия вкус на кафето, във Франция например добавят ванилия, портокалова кора или канела. За финес и сладост. Световноизвестно е и виенското кафе, което се поднася с разбита сметана, захар и шоколад или канела за украса. В артистичната Италия пиенето на кафе се е превърнало в традиция, в изкуство, до което всеки може да се докосне. Дори и сам да направи собствен шедьовър. Жителите на Апенините пият еспресо, дълго кафе, слагат мляко, алкохол (най-често коняк), сметана, като за всеки вид имат специална чаша и отделно време от деня, в което се приема. Обръщат внимание на всеки детайл от процеса на обработка и сервиране на обикновената чаша с кафе, затова са станали известни с нововъведенията, които правят. Най-разпространените апенински кафета са еспресото и капучиното.
У нас кафето става популярно чрез Османската империя, именно заради това ни е много познато т.нар. турско кафе. Известно по света още като "гръцко", "арабско" или "арменско" кафе, турският вид се пие в малки чашки и се характеризира с голямото количесто утайка, която остава на дъното на съдовете поради специалния начин на подготвяне. Класическият метод за варене на този вид кафе е в нагорещен пясък. Турското кафе се пие бавно, обикновено се сервира с чаша студена вода (за освежаване на устата преди отпиване), въпреки че понякога, особено след вечеря, се сервира с ликьор.
Извън Европа се срещат непонятни за нас начини на пиене на кафе. Австралийците оставят горещото, сварено кафе да капе върху резени лимон или портокал, като така извличат ароматите им. Бразилците показват своята оригинална идея, като в топло какао слагат мляно кафе и ром и прецеждат получената смес в чашки за пиене. В Мексико традиционната рецепта също съдържа какао, но вместо алкохол, в готовото кафе се прибавят разбити със захар яйчени жълтъци.
Фантазията в поднасянето на чашата кафе е безгранична. Блокчета шоколад, бисквитки, пръчици ванилия или канела са елитните декорации. Най-новата мода в сервирането на кафето са красивите рисунки върху пяната му. На принципа на плотерите с мастило могат да се нарисуват всякакви картини и да се изпише всичко, което да напълни чашата кафе с удоволствие и радост. Технологията вече успешно се използва и от много компании с рекламна цел.

Колко струва "едно кафе"?

Винаги определяме качеството на едно кафе по цената, за която ни го предлагат. Ако ни се пие качествено кафе, избираме по-скъпото. Но колко сме склонни да дадем за една чашка?
Второто място в класацията за най-елитно кафе заема панамският сорт, наречен "Специална Есмералда", който се разпространява в лимитирана серия и в Япония струва по 18 долара за чаша. То е микс от най-качествените зърна в света, а компанията, която го разпространява, е заявила, че килограм струва 117 долара. Цената на панамското кафе е нищо в сравнение с първенеца в класирането за най-скъпа чаша. "Копи Лувак" е името на индонезийското кафе, което се търгува за 50 долара за чашка и близо 1200 - за килограм. Начинът на производство на този вид кафе е твърде необичаен, което го оскъпява допълнително. В Индонезия живее животно, наподобяващо невестулка, което се храни с кафеените зърна, но организмът му не може да ги обработи докрай. Местните хора събират и екскрементите му и от тях след няколко преработки се получава кафето "Копи Лувак". Вкусът на това кафе често е описван като шоколадов или орехов, но професионалисти твърдят, че всеки човек го усеща с различно, обаче хубаво.

Една поучителна история

Един професор поканил отдавна завършилите си студенти да изпият по чаша кафе заедно в неговия дом. Разпитвал ги за живота и работата им, а те му се оплаквали от напрежението и стреса, на които са подложени. В един момент професорът отишъл до кухнята и се върнал с кана, пълна с кафе, и няколко различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, някои изглеждали обикновени, други - скъпи. Той подканил студентите да си налеят кафе.
Щом всички държали по една чаша, той им казал: "Забележете, че всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените останаха недокоснати. Това, което всички искахте, беше кафе, а не скъпа чаша, но всеки несъзнателно пожела най-хубавата. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите. Докато продължавате да търсите само най-доброто за себе си на всяка цена, това винаги ще бъде източник на стрес и проблеми. Сега помислете върху следното -  животът е кафето, а работата, парите и социалното ви положение са чашите. Те са просто обвивки, които съдържат живота. Видът чаша не определя и не променя качеството на живота ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето. Насладете се на кафето си, а не на чашата!"

Любопитно

- Кафето е вторият най-използван продукт в света след олиото.
- Кафето е най-популярната напитка с консумация от 1,4 милиарда чаши на ден.
- Първото кафе в Европа се е продавало по аптеките като лечебно средство и било известно като "Арабско вино".
- В стария арабски свят кафето е станало толкова важна част от семейния живот, че една от законните причини за развод била отказът на мъжа да произвежда кафе за съпругата си.
- Мъжете пият повече кафе от жените - 1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените.
- В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони.
- Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден.
- В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята.
- За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас. Маски с кафе се правят и за потъмняване на тена на кожата.
- Доказано е, че 57% от кафето се пие на закуска, 34% - по време на бизнес срещи, а  13% - след обяд и вечеря.
- Скандинавците пият по 14 кг кафе годишно и се смятат за шампиони в тази област.
- Трябва да се съхранява в буркан или кутия на хладно място. Важно е да се знае, че колкото повече престоява, толкова повече губи вкусовите си качества.
- Нескафето, наричано още разтворимо кафе, се получава, като се извлече с вода кафеен разтвор от смляно, печено кафе. Този разтвор се прекарва през сушилни, където водата се изпарява и така се стига до твърдия, фин, разтворим във вода остатък - нескафето.
- От 100 кг печено кафе се получават 30 до 34 кг нескафе.
- Хавай е единственото място в САЩ, където има плантации с кафе.
    - Арабското кафе Мока придобива своите най-високи качества едва след 3-годишно съхранение.
- Култивираните кафеени дървета са ниски 4-5 метра, с тъмнозелени, лъскави листа. Цветовете са бели и ухаещи, а плодовете приличат и са с размерите на едра вишня.

Вицове

Блондинка постъпила на работа в офис. Първото нещо, което трябвало да направи, било да донесе кафе. Тъй като искала да се справи много добре, блондинката взела термос и изтичала до близкото кафене.
- Мислите ли, че този термос ще побере шест чаши кафе? - попитала блондинката, когато дошъл редът й. Барманът погледнал термоса, погледнал и блондинката и казал:
- Да, май ще побере точно шест чаши!
- Чудесно! Дайте ми тогава две къси, две черни и две безкофеинови.

*****

Как полицаят пие "средно кафе"?
- Нарежда три чашки една до друга и пие от средната.

*****

Две прасенца пият кафе. Едното поглежда в чашата на другото и казва:
- Ммм даааа! Виждам тук - чака те охолен живот, редовна храна, никакви грижи... Само едни малки неприятности по Коледа...

*****

Докторе, моят мъж винаги, когато си пие кафето, изяжда чашката. Само дръжката оставя.
- Хм, странно. Че то това е най-вкусното!
 

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 0

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 0

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ