18 Октомври 2024петък10:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Война с дивите свине във Франция

Ако там вдигнат ръце от тази напаст дали пък не можем да им помогнем...

/ брой: 155

visibility 1121

Мирослав Влаев

Назряващият през последните няколко години тежък конфликт между фермерите и дивите свине във Франция добива тревожни размери. Стадата глигани повсеместно опустошават земеделската реколта. През последните години популацията на тези животни се е увеличила драстично, не ги смущава нито жарко лято, нито люта зима. Специалисти твърдят, че само за 10 години численоста им е нараснала петорно. Изчисляват се загуби за стотици милиони евро.
Проблемът с опазване на реколтата става национален - и няма как да не е така, след като в някои особено пренаселени с прасета райони царевичните ниви буквално се разорават и стопаните няма какво да приберат. Но нашествениците не се свенят да нападат и всякакви други насаждения, от които могат да похапнат.
Надеждата на властите е насочена основно към ловците. Във Франция обаче този лов няма традиции. Тепърва ще се създават школи за обучаване на местните хора в тънкостите на груповото ловуване. Предвиждат се дори премии за всяко отстреляно животно.
Има обаче и скептици, изразяващи съмнение, че ловците ще се справят с проблема. Дивите свине са толкова много, че се налагат по-сериозни мерки в борбата с тях и в стремежа към намаляване на числеността им. С проблема вече са ангажирани и микробиолози. Те имат задача да разработят и създадат вирус, който да съкрати драстично бройката на дивите свине, но същевременно да бъде безопасен за останалия животински свят. Тази идея обаче има и своите противници - не е сигурно дали така няма да бъдат засегнати хора, след като се знае, че някои вируси се развиват добре и в човешкия организъм. И визират до болка известния ни свински грип.
Как ще се развият действията във Франция тепърва ще се разбере. Едно обаче е сигурно - французите обявиха война на дивите свине и връщане назад няма. Ако съвсем вдигнат ръце от тази напаст и потърсят международно съдействие, дали пък няма да им помогнем - ако не с друго, поне с експорт на майстори в свинския лов. Доброволци ще се намерят, това е сигурно...





 

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1137

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 1093

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 945

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 990

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 936

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 1921

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 1367

/ брой: 198

В програмата ни е залегнала идеята за повече справедливост

автор:Таня Глухчева

visibility 1259

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 1302

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 1411

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ