27 Септември 2024петък10:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ползите от сладоледа

/ брой: 177

автор:Аида Паникян

visibility 3409

Малцина си дават сметка колко полезен може да е сладоледът. Той стимулира изработването от организма на хормона на щастието - серотонин, който те защитава от стрес, освен че повдига настроението ти.
В сладоледа има към 100 ценни вещества: повече от 20 аминокиселини, около 25 различни мастни киселини, 30 минерални соли, 20 различни витамина, калций и фосфор. Млякото и сметаната, от които се произвежда сладоледът, съдържат Л-триптофан, а той е много активен естествен транквилизатор и успокоява нервната система. Клинично доказано е, че помага срещу безсъние.
Сладоледът има висока хранителна стойност и се усвоява от организма изключително лесно. Освен това има нисък гликемичен индекс. Казано по-просто: от гледна точка грижата за талията порция сладолед е по-малко опасна от парче сметанова или шоколадова торта.
Сладоледът стимулира изработването в организма на серотонин, който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението. Освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е достатъчно много малко количество студен сладолед.
Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общо тонизиращо средство.
Освен това водата, която се съдържа и поемаме от сладоледа е от разтопен лед. Тази вода има по-висока биологическа активност в сравнение с обикновената. Това се дължи на факта, че около 80% от молекулите на водата от разтопен лед запазват структурата си, характерна за замръзнало състояние. Такава вода има положително въздействие върху черния дроб, спира усвояването на въглехидратите от червата, повишава стабилността на еритроцитите в кръвта, влияе положително на адаптационните процеси на организма.
 

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 978

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 1511

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 1071

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 1015

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 1136

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 1335

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 1114

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 1513

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 1387

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 4316

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 3685

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 1162

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 1521

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ