18 Октомври 2024петък10:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Грижи за ловната пушка

/ брой: 167

visibility 408

Никола Ваклинов

Ловната пушка трябва винаги да бъде изправна, с безупречен механизъм, а това се постига, когато тя е винаги смазана, почистена и правилно съхранена. Ако се полагат достатъчно грижи за пушката, тя може да се използува от 2-3 поколения ловци.
Ето защо след приключването на всеки ловен излет независимо от това, дали сме стреляли с пушката или не, трябва незабавно да се заемем сериозно с нейното почистване и смазване. Това особено важи за пушки с нехромирани цеви, каквито са всички немски, а и много модели руски пушки. Ако пушката с нехромирани цеви една нощ остане непочистена и несмазана след стрелбата, на другия ден се появяват по вътрешната полирана повърхност на цевите петна. Тези петна са предвестник на ръждивите язви, които ловците наричат "раковини". Почистването на пушката и най-вече на цевите се препоръчва да става още на ловния терен незабавно след приключването на ловния излет, докато е още топла.
Ако почистването и смазването на пушката не е възможно да се извърши на терена, непосредствено след приключването на лова това трябва да се извърши в домашни условия веднага след завръщането от лова.
За да извършим почистването и смазването, необходими са протривател, металическа, четинена четка, кълчища, чисти памучни парцалчета и специална оръжейна смазка. При липса на смазка може да се използува течен парафин.
С парцалчетата най-напред се подсушава пушката, като предварително се разглобява на трите си главни съставни части, ако, разбира се, е мокра. Но при всички случаи най-напред се избърсват внимателно всички части, за да бъдат свалени попадналите и полепнали по пушката прах, кал, старата смазка и други възможни налепи и нечистотии. Следващата ни работа е да се почисти вътрешността на цевите. С протривателя, на който са навити кълчища, се протриват неколкократно цевите, за да се отстрани нагарът, оставен от барутните газове, и този, оставен от капсулата, по вътрешната им полирана повърхност. След това през ухото на протривателя се надява чисто парцалче, с което неколкократно се протриват цевите последователно. Едва след това се пристъпва към смазването.
Дървените части на пушката се пазят от смазката, защото тя ги прави лесно трошливи. Препоръчително е дървените плоскости да бъдат смазани неколкократно през ловния сезон с ленено масло.
Почистена и смазана, пушката се поставя в калъф или в подходящо сандъче и се заключва. Така смазана и съхранена, пушката се държи в сухо проветриво помещение.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1137

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 1093

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 945

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 990

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 936

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 1921

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 1367

/ брой: 198

В програмата ни е залегнала идеята за повече справедливост

автор:Таня Глухчева

visibility 1259

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 1302

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 1411

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ